Огляд керівництва National Institute of Health and Care Excellence 

(Велика Британія, червень 2019 року).


Резюме:

У матеріалі представлено огляд новітніх клінічних настанов, присвячених гіпертензії під час вагітності. Наведені рекомендації, засновані на доказовій базі. Розглянуто питання, присвячені хронічній гіпертензії, гіпертензії вагітних та прееклампсії. Дана публікація має на меті допомогти практикуючому лікарю акушеру-гінекологу в прийнятті обґрунтованих клінічних рішень.


Ключові слова:
 


Вагітність, прееклампсія, хронічна гіпертензія, гестаційна гіпертензія.

DOI
https://doi.org/10.37529/ztz.2020.4-5/4-5-2020-11

 


Рекомендації в цій клінічній настанові отримані після ретельного розгляду наявних доказових досліджень. Практикуючі лікарі повинні враховувати це керівництво разом з індивідуальними потребами, уподобаннями та цінностями своїх пацієнтів або людей, які користуються їх професійною допомогою. 


Гіпертензивні розлади під час вагітності зустрічаються приблизно у від 8% до 10% всіх вагітних жінок, і можуть бути пов’язані зі значними ускладненнями для жінки та дитини. У жінок може бути гіпертензія до вагітності, або вона може бути діагностована протягом перших 20 тижнів (відома як хронічна гіпертензія), виникнути у другій половині вагітності (гестаційна гіпертензія) або проявитися, як прееклампсія (також у другій половині вагітності). 

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю