Резюме:

Комбіновані оральні естроген-прогестинові контрацептиви (КОК), також відомі як протизаплідні таблетки, забезпечують надійну контрацепцію, а також мають декілька інших неконтрацептивних позитивних ефектів. КОКи містять естрогенний компонент, необхідний для контролю циклу, і один з десятків різних прогестинів, що забезпечують контрацепцію. Низькодозовані КОК (препарати, що містять <50 мкг етинілестрадіолу) – безпечний та надійний засіб контрацепції для переважної більшості жінок [1, 2]. У здорових жінок, що не палять, прийом КОК можливий до віку менопаузи. У статті розглянуті загальні принципи застосування КОК, включаючи фармакологічні особливості, механізми дії, показання, протипоказання, ефективність та  приклади різних препаратів, наявних на фармакологічному ринку. 

Ключові слова:

КОК, естрогени, прогестини, монофазні, багатофазні, контрацепція.

DOI
https://doi.org/10.37529/ztz.2020.4-5/4-5-2020-4

 

 

Підходи до вибору КОК

Всі КОКи в однаковій мірі ефективні і мають подібні переваги та недоліки. Фактори, які слід враховувати при виборі КОК, включають попередній досвід прийому КОК жінкою, переваги для пацієнтки, дані її анамнезу, страхове покриття та вартість препарату. Спільно прийняте рішення, що враховує переваги для конкретної пацієнтки, підвищує ефективність будь-якого методу контрацепції, включаючи і прийом оральних контрацептивів [3]. Тому, якщо пацієнтка бажає приймати протизаплідні засоби, то розумно призначити їх. Проте, перед лікарем, у такому випадку, стоїть задача вибору препарату серед надзвичайно великого різноманіття, враховуючи наступні фактори, а саме:

  • Дженерики проти оригінальних препаратів. До прикладу, у США надають перевагу КОК-дженерикам через їхню більшу доступність. Оригінальні КОКи коштують дорожче та потребують більшої доплати для жінок із медичним страхуванням.

    Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю