Шановні читачі!

Цього разу ми звернулись до теми вірусних інфекцій, що супроводжуються ураженням шкіри та слизових оболонок. Діагностика багатьох з них зазвичай не викликає складнощів. Тим не менш, нерідко шкірні прояви вірусної інфекції хибно трактуються як алергія. Іноді добре знайомі інфекції мають нетипові прояви, а інші, навпаки, – досить характерні (патогномонічні) симптоми, знання яких дозволяє швидко встановити етіологічний діагноз. Сподіваємось, надана інформація буде корисною для наших читачів.

Упорядник розділу
Тіна Бордій

 

1 Вірусні інфекції можуть викликати різні зміни шкіри і слизових оболонок, від ізольованих уражень до генералізованих екзантем. Зображення надано Medscape.

Якої вірусної етіології це ураження язика (стрілки)?

  1. Вірус Коксакі А, тип 16 (А16)
  2. Вірус простого герпесу (ВПГ)
  3. Вірус папіломи людини (ВПЛ)
  4. Цитомегаловірус (ЦМВ)

 

Відповідь: З Вірус папіломи людини (ВПЛ)

ВПЛ викликає епітеліальні новоутворення шкіри і слизових оболонок [1]. Були виявлені більше 150 типів ВПЛ [2]. ВПЛ також є причиною генітальних бородавок (condyloma acuminata) (показано) [1-4], які вражають близько 360000 чоловік у Сполучених Штатах щороку [3]. Приблизно 90% гострокінечних кондилом пов'язані з ВПЛ типів 6 і 11 [4, 5], які не мають злоякісного потенціалу [1,4,5]. Вакцинація проти онкогенних типів ВПЛ рекомендується для хлопчиків, дівчаток і молодих людей до початку їх сексуальних стосунків з метою зменшити ризик розвитку раку шийки матки, піхви, вульви у жінок і раку анального отвору і ротової порожнини у осіб обох статей [2,3,5]. Зображення надано Центром контролю і профілактики захворювань (CDC).

 

 

2. Як називається таке ураження (стрілки)?. Який вірус викликає такі пошкодження?

Зображення надано Medscape.

 

Відповідь: герпетичний панарицій

Герпетичний панарицій (стрілка) є дуже болісною інфекцією із залученням одного або кількох пальців; як правило, вражаються термінальні фаланги [7]. Вірус простого герпесу 1 (ВПГ-1) є збудником приблизно 60% випадків герпетичного панарицію, а ВПГ-2 викликає решту 40% [8]. Зображення надане Wikimedia Commons/James Heilman, MD.

 

 

3 Петехіальні ураження, відомі як знак Форхгеймера [11, 27] спостерігаються приблизно у 20% пацієнтів з даним вірусним захворюванням.  Зображення надано Wikimedia Commons/Steffen Bernard.

Яким? [11]

  1. Кір                               C. Краснуха                E. ВЕБ                             
  2. Коксакі-інфекція            D. ВПЛ                              

 

Відповідь: C. Краснуха

Краснуха (німецький кір) викликається вірусом, що належить до родини Rubivirus сім'ї Togaviridae [26,27]. Клінічні прояви та тяжкість залежать від віку, хоча у 20–50% інфікованих осіб воно протікає безсимптомно [27, 28]. Інфекція у маленьких дітей характеризується помірними системними симптомами, папульозним висипом (на фото) і збільшенням шийних, вушних та потиличних лімфовузлів [27].  У дітей старшого віку, підлітків і дорослих краснуха може ускладнитися розвитком артралгій, артриту і тромбоцитопенічної пурпури [28].

 

4. Як називається таке ураження порожнини рота (стрілка)? Зображення надано CDC.

 

Відповідь: плями Копліка (Філатова-Копліка) є патогномонічною енантемою кору [30–32]

Кір є одним з найбільш контагіозних інфекційних захворювань, зі, щонайменше, 90% рівнем інфікування сприйнятливих осіб при домашньому контакті [32].  Він може вражати людей різного віку, але, незважаючи на це, вважається насамперед дитячою хворобою. Кір характеризується продромальною лихоманкою, кашлем, нежитем, кон'юнктивітом, після яких спостерігається поява еритематозного макулопапульозного висипу [30–32] (показано) у термін від 3 до 7 дня інфекції, який поширюються від голови до тулубу і кінцівок [31, 32]. Інфекція формує довічний імунітет [33].  У США тривають поодинокі спалахи кору, які почались у січні 2015 р. і вразили понад 100 людей, від немовлят до дорослих, у 14 штатах [32].  У 2014 році у США налічувалось 23 спалахи кору (більшість були пов'язані з мандрівниками з Філіппін). Більшість людей, постраждалих від кору у 2014 і 2015 рр., не мали щеплення проти нього [32]. Зображення надано CDC.