Резюме:

Перегородкова матка – вроджена аномалія матки. Вона є наслідком часткової або повної недостатності розсмоктування маткової перегородки після зрощення парамезонефральних (мюллерівських) проток під час внутрішньоутробного розвитку. Перегородка зазвичай волокниста, але також може містити різні м'язові компоненти. 

Перегородкова матка – не тільки найпоширеніша мюллерівська аномалія, це стан, який пов'язаний з несприятливими репродуктивними наслідками, такими як переривання вагітності, передчасні пологи та, можливо, безпліддя. Хоча у багатьох пацієнток з перегородковою маткою зачаття і пологи проходять без особливих труднощів, все ж ті жінки, що мають репродуктивні розлади, часто звертаються до лікарів із питаннями щодо лікування даної патології.

На сьогодні існує значна різниця у частоті діагностики перегородкової матки у залежності від використання тих чи інших критеріїв. Кожний із запропонованих підходів до діагностики має свої переваги та недоліки. До прикладу, найважливішим обмеженням щодо використання класифікації ASRM є висока частка випадків, які не можна класифікувати (сіра зона: ні нормальна/дугоподібна, ні перегородкова матка). Висока ймовірність гіпердіагностики перегородкової матки за допомогою критеріїв ESHRE/ESGE-2016 може призвести до зайвих оперативних втручань, а отже, зайвого ризику для жінок та накласти надмірні витрати на систему охорони здоров’я. 

Дана стаття – спроба проаналізувати наявні на даний час критерії та оцінити за їх допомогою різницю в частоті діагностики перегородкової та Т-подібної матки, її асоціації з неплідністю та викиднем.


Ключові слова:


Перегородкова матка, дугоподібна матка, Т-подібна матка, CUME, ESHRE/ESRE, ASRM, глибина виступу

DOI:

https://doi.org/10.37529/obgyn.2020.2-2020.01-1


Екскурс в історію

Відмінності між нормальною маткою, її вродженою аномалією та специфічними вадами були описані ще два століття тому [1–3]. Протягом багатьох років термін «перегородкова матка/перегородка матки» використовувався для позначення матки з одним дном та порожниною, розділеною на дві частини, однак без вказання чітких вимірюваних критеріїв та ступеня такої деформації. Доброякісна форма аномалії, що була проміжним варіантом між перегородковою і нормальною маткою, отримала назву «дугоподібна матка» [4–6].

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю