Вельмишановні колеги! В №7(100)/жовтень 2019 журналу були розглянуті рекомендації чотирьох провідних медичних організацій – Національного інституту охорони здоров’я та вдосконалення медичної допомоги Великобританії (2017), Всесвітньої організації охорони здоров’я (2018), Академії Медицини Грудного Вигодовування (2018) та Товариства акушерів і гінекологів Канади (2018) із питань використання психологічних та нефармакологічних методів знеболення в пологах.

Наскільки різноплановою є ця проблема, свідчать коментарі д. мед. н., проф. С. Р. Галич та медичного психолога Р. І. Пилявець. У продовження теми знеболення пологів вашій увазі надається огляд останніх рекомендацій щодо фармакологічних методів полегшення пологового болю. Цього разу долучитися до обговорення запрошуються акушери-гінекологи. Якою буде їх думка щодо впливу анестезіологічного забезпечення пологів на процес, якість, та перинатальні наслідки розродження жінок через природні пологові шляхи?

 

 

«Необхідно з’ясувати точний ефект анестезії; як анестезія діє на матку та впливає на абдомінальні м’язи; а також її вплив, якщо він є, на дитину»

James Simpson, 1853

 

Про що будемо говорити

  • Полегшення болю має важливе значення для жінок у пологах.
  • Адекватне знеболення пологів сприяє запобіганню розвитку аномалій пологової діяльності, корекції гемодинамічних показників роділлі та нормалізації матково-плацентарного кровообігу, що визначає не тільки остаточний результат розродження для матері, але і стан плода та новонародженого [1].
  • Знеболення пологів впливає на процес, якість, результат і вартість медичного обслуговування пологів [2].
  • Останнім часом у клінічну практику було введено досить багато нових методів регіонарної аналгезії і засобів для парентерального застосування. І хоча деякі з них є більш ефективними, найголовніше завдання при їх виборі – турбота про безпеку матері та дитини [3].

 

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю