За час визначення бронхіоліту як окремої нозологічної одиниці пройшло вже багато часу, але і досі цей діагноз залишається у тіні. Замість гострого бронхіоліту у діагнозі найчастіше можна побачити гострий бронхіт, обструктивний бронхіт, астму і навіть пневмонію. Давайте розберемося, що до чого

  Бронхіоліт у дітей – респіраторне захворювання, яке діагностують на основі таких клінічних ознак, як утруднене дихання, кашель, відмова від смоктання або поганий апетит, дратівливість і, у дуже маленьких дітей – апное. Ці клінічні прояви при бронхіоліті поєднуються з візингом та/або інспіраторними хрипами по типу тріску або хрусту при аускультації. Найчастіше бронхіолітом хворіють немовлята віком від трьох до шести місяців. Приблизно у 1 з 3 дітей розвивається бронхіоліт у перший рік життя, а 2,3% дітей потребують госпіталізації [2].

Зазвичай бронхіоліт має легкий або середньо важкий перебіг, не потребує лікування, окрім дітей, що мають симптоми дегідратації та дистрес-синдрому, та триває декілька діб [2].

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю