Планування сім’ї — важливий етап у житті жінки, який передбачає народження лише бажаних дітей. У нашій країні висока частота штучних абортів, що протягом багатьох років традиційно є головним методом планування сім'ї. Виходячи з ускладнень, які виникають після штучних абортів (запальні процеси органів малого таза, безплідність, невиношування вагітності, кровотечі, аномалії пологової діяльності, третина причин материнської смертності), зниження кількості абортів може суттєво вплинути на акушерську та гінекологічну захворюваність і знизити рівень материнської смертності.

 

Один із шляхів зниження кількості абортів — широке впровадження засобів контрацепції. Питаннями контрацепції мають займатись не лише центри планування сім’ї, які останнім часом широко розповсюджуються в Україні, але й дільничні лікарі, акушерки; санітарно-просвітницьку роботу з цього питання можуть проводити медичні сестри, тому вони мають бути компетентними щодо цієї проблеми. Застосування контрацептивних засобів має важливе значення для охорони здоров’я жінки репродуктивного віку ще й тому, що використання деяких з них (презервативи, піхвові контрацептиви) дає можливість запобігти виникненню захворювань, що передаються статевим шляхом, — гонореї, хламідіозу, мікоплазмозу, трихомонозу, гарднерельозу, герпетичної і цитомегаловірусної інфекції, у розвитку яких має значення інфекційний фактор. Пропагуючи контрацептиви, медпрацівники повинні пояснювати, що негативного впливу на народжуваність вони не мають, а лише запобігають абортам.

 

Історичний огляд

Здавна зачаттю намагалися запобігти самими різними способами, причому далеко не завжди вдалими, а деколи такими, що завдають істотної шкоди здоров'ю жінки або чоловіка. Історія протизаплідних засобів сягає своїм корінням в глибоку старовину. Цілком очевидно, що першим способом запобігання вагітності стали перервані статеві зносини (лат. coitus interruptus). До числа найбільш древніх спеціалізованих протизаплідних засобів відносять настої і відвари. У старокитайських трактатах згадані настої і відвари різних трав, вживання яких позбавляло жінок дітородної здатності. Ще Овідій і Лукрецій згадували чохли (презервативи), які надягають на статевий член при зносинах. Матеріал, з якого вони виготовлялися, був найрізноманітнішим — тканина зі спеціальним просоченням, риб'ячі міхури, пергамент. Найкращі, але більш дорогі, презервативи виготовляли зі сліпих кишок тварин. Стародавні араби практикували різні тампони, просочені бальзамами, які вводили глибоко в піхву. У деяких племен основним засобом попередження подальших вагітностей було тривале годування грудьми (протягом кількох років).

  Використання протизаплідних засобів зустрічало різку протидію з боку служителів релігії. У стародавніх євреїв протизаплідні засоби були заборонені взагалі, винятки були лише для жінок молодше 12 років і матерів-годувальниць. У середньовічній Європі застосування протизаплідних засобів також було різко обмежено християнською церквою. Але перед церквою після відкриття Америки виник незаперечний аргумент на користь презерватива — це був сифіліс. Першим європейським лікарем, який відкрито запропонував використовувати презерватив як спосіб запобігання від зараження сифілісом, був італійський анатом Фаллопіо (1564), а в XVII столітті англійський лікар Кондом запропонував його для оберігання від небажаної вагітності. Протизаплідні засоби найбільш широко стали застосовувати в епоху Французької революції. Видний жирондист Кондорсе (1795) закликав до обмеження дітонародження і вказував, що «люди повинні нарешті зрозуміти, що по відношенню до майбутніх поколінь їхній обов'язок не лише давати їм життя, а й щастя». У ці ж роки (1798) в Англії зі своїми поглядами щодо статевої стриманості виступив Мальтус, і, як наслідок, в 1813 році в Англії з'явилася книга невідомого автора з запобігання небажаної вагітності. Інша книга (доктора Уотерса) вийшла в 1823 році. Велике значення в історії контрацепції мало відкриття сперматозоїдів. Зокрема, швейцарський зоолог Келлікер (1841) довів, що вони є статевими клітинами, а не паразитами, як вважали раніше, і, впливаючи на сперматозоїди різними хімічними речовинами, досягав сперміцидного ефекту. І з цього моменту всі засоби контрацепції розділилися на механічні та хімічні.

  У 1902 році німецький вчений Холвег запропонував песарії вже для внутрішньоматкового застосування. На жаль, частота інфікування була дуже висока, і з того часу при застосуванні внутрішньоматкових засобів на перший план вийшла проблема попередження інфекції. Не вдалося її вирішити і німецькому гінекологу Ріхтеру (в 1909 році він запропонував поміщати всередину порожнини матки кільце, скручене з двох шовкових ниток). У 1929 році німецький вчений Грефенберг опублікував перший вдалий досвід практичного застосування спеціального кільця (модифіковане кільце Ріхтера), що розміщується в порожнині матки (виготовлялося зі срібла, золота, сталі) з метою запобігання вагітності. Згодом це кільце було названо його ім'ям. Він був першим, хто винайшов, застосував, описав показання та протипоказання до застосування внутрішньоматкових засобів. На жаль, націонал-соціалістична партія Німеччини різко виступала проти контрацепції в будь-якому варіанті, тому берлінське суспільство акушерів-гінекологів заборонило цей метод, і навіть сам Грефенберг в 1941 році публічно відмовився від нього.

  І тільки в 1942 році Руссель Е. Маркер (США) вперше синтезував жіночий статевий гормон прогестерон. Але в США, незважаючи на настійні рекомендації Маркера, відкриття не було запатентовано, а без патенту жодна фармацевтична фірма не стала б виробляти препарат. Тому Маркеру довелося виїхати до Мексики, де за допомогою юриста Емеріка Сомло, терапевта Фредеріка Лемана, а також чотирьох напівграмотних жінок і було синтезовано кілька кілограмів прогестерону. У 1944 році була організована фармацевтична компанія «Синтекс», яка приносила солідний дохід. А відкриття Маркера не було запатентовано аж до 80-х років. У 1952 році Жорж Пінкус запропонував використовувати прогестерон з метою запобігання небажаної вагітності, що і було вперше здійснено в 1954 році. Причому перші протизаплідні таблетки містили дуже високу за сучасними мірками дозу гормонів — тоді жінка за один раз отримувала кількість, яка сучасна жінка бере приблизно протягом року. У 1956 році були застосовані перші комбіновані протизаплідні таблетки, а в 1960 році вони були дозволені для повсюдного застосування, почалася епоха протизаплідних таблеток.

 

Пропонуємо вашій увазі путівник по методам захисту від небажаної вагітності. Він допоможе виділити основні аспекти ефективності того чи іншого методу контрацепції, принципу його дії і порядку застосування. Словом, все, що може знадобитись для розмови з жінкою, яка обирає протизаплідний засіб.

 

Способи контрацепції

  1. Презервативи (жіночі та чоловічі)
  2. Діафрагми і протизаплідні ковпачки зі сперміцидом
  3. Комбіновані протизаплідні таблетки
  4. Таблетки на основі прогестину
  5. Контрацептиви-імпланти
  6. Вагінальне кільце
  7. Контрацептиви у вигляді ін'єкцій
  8. Контрацептивний пластир
  9. Екстрена контрацепція
  10. Внутрішньоматкова система
  11. Спіралі
  12. Природне планування сім'ї
    (календарний метод)
  13. Метод переривання статевого акту
  14. Стерилізація (чоловіча та жіноча)

 

Види контрацептичних засобів

Чоловічі і жіночі презервативи

Опис

  • Чохол з латексу або поліуретану, який розташовується на статевому члені (чоловічий презерватив) або ж всередині піхви (жіночий презерватив)

Принцип дії

  • Перешкоджають попаданню сперми в піхву
  • При правильному використанні захищають від зараження ЗПСШ

Переваги

  • Необхідні виключно під час статевого контакту
  • Захищають обох партнерів від ЗПСШ, включаючи ВІЛ-інфекцію
  • Без побічних ефектів (крім випадків виникнення алергічної реакції на латекс)
  • Досяжні, представлені різноманітними брендами, бувають різних текстур і розмірів

Недоліки

  • Для надягання презервативів потрібно відволікатися від сексу
  • Іноді презерватив може порватися або зіскочити
  • Після еякуляції з презервативом треба бути гранично обережним

 

Діафрагми і ковпачки

Опис

  • Ковпачок у вигляді півсфери з гуми або силікону, який вводиться всередину піхви, його установка здійснюється лікарем
  • Покритий спеціальним сперміцидним мастилом для подвоєного захисту
  • Необхідно, щоб він залишався всередині мінімум 6 годин після статевого акту (але не більше 24 годин)

Принцип дії

  • Створюється бар'єр, що перешкоджає попаданню сперми в канал шийки матки

Переваги

  • Потрібні лише безпосередньо при статевому контакті
  • Немає значного ризику для здоров'я
  • Можуть встановлюватися в будь-який зручний час перед статевим контактом

Недоліки

  • Сперміцидне мастило може завдавати незручності
  • Для введення і вилучення необхідна практика
  • Може викликати подразнення піхви, а також в деяких випадках запалення сечового міхура та цистит

 

Оральна контрацепція — комбіновані препарати

  • Існує близько 70 різних типів препаратів оральної контрацепції, в яких містяться гормони в різних дозах і поєднаннях

Опис

  • Таблетки для вживання всередину, в яких міститься два види гормонів: естроген і прогестин

Принцип дії

  • Перешкоджають процесу виходу яйцеклітини з яєчників (овуляції), який кожен місяць повторюється в організмі жінки
  • Згущують слиз в каналі шийки матки, ускладнюючи таким чином проникнення сперматозоїдів
  • Стоншують слизову оболонку (ендометрій) і роблять її несприйнятливою

Переваги

  • У партнерів немає необхідності відволікатися для підготовки до статевого контакту або ж міняти сексуальні звички
  • Добре переносяться більшістю жінок
  • Знижують ризик таких серйозних захворювань, як рак яєчників, рак матки, а також доброякісні захворювання молочних залоз
  • Можуть зменшувати біль при болісних менструаціях
  • Регулюють менструальний цикл
  • Можуть полегшити період під час менструації, а також скоротити період її протікання
  • Здатність до зачаття відновлюється після того, як жінка перестає приймати препарат
  • Легкі у використанні
  • Можуть мати додатковий позитивний вплив на шкіру, наприклад покращувати стан шкіри при акне

Недоліки

  • Не захищають від ЗПСШ
  • Не підходять для жінок-годувальниць, жінок, які страждають від надмірної ваги або мають спадкову схильність до тромбозу (підвищене згортання крові в кровоносних судинах)
  • Можуть стати причиною деяких рідкісних, але небезпечних ускладнень
  • Незначно збільшують ризик розвитку венозного тромбозу
  • У деяких випадках можуть викликати перепади настрою у жінки
  • У деяких жінок можуть стати причиною розвитку таких побічних ефектів, як головна біль і посилена кровотеча
  • Необхідний обов'язковий щоденний прийом препарату

 

Оральні контрацептиви — препарати на основі прогестину

Опис

  • Оральні контрацептиви, в яких міститься тільки гормон прогестин

Принцип дії

  • Згущують слиз в каналі шийки матки, ускладнюючи таким чином проникнення сперматозоїдів
  • Змінюють слизову оболонку матки
  • Перешкоджають овуляції

Переваги

  • Мінімум побічних ефектів
  • Не треба відволікатися від сексу
  • Можуть бути використані в період годування груддю
  • Оптимальний варіант для тих, кому не можна приймати естрогени
  • Можуть застосовуватися в будь-якому віці

Недоліки

  • Можуть викликати порушення циклу і кров'янисті виділення
  • Не захищають від ЗПСШ
  • Необхідно приймати їх щодня в один і той же час
  • На початковому етапі можуть викликати тимчасові побічні ефекти, такі як вугрі і зайва сальність шкіри, підвищена чутливість грудей, здуття живота і головна біль

 

Контрацептивний пластир

Опис

  • Пластир, який, перебуваючи на шкірі, поступово виділяє гормон естроген або прогестин
  • Приклеюється на стопу, стегно, живіт або на верхню частину тіла
  • Замінювати пластир слід щотижня — крім четвертого тижня циклу, коли пластир не слід використовувати

Принцип дії

  • Перешкоджає овуляції
  • Згущує слиз у каналі шийки матки, ускладнюючи таким чином проникнення сперматозоїдів
  • Стоншує слизову оболонку та внутрішню оболонку матки (ендометрій) і робить її несприйнятливою

Переваги

  • Немає необхідності застосовувати його щоденно (заміна пластиру здійснюється раз на тиждень)
  • Немає необхідності переривати статевий контакт для використання пластиру
  • Простота у використанні
  • Ефективність не знижується внаслідок блювання або діареї

Недоліки

  • Не підходить для жінок-годувальниць, жінок, які страждають від надмірної ваги або мають спадкову схильність до тромбозу (підвищена згортання крові в кровоносних судинах)
  • В окремих випадках може викликати подразнення шкіри
  • Не захищає від ЗПСШ
  • На початковому етапі можуть виникати головний біль, підвищена чутливість грудей, кровотечі між менструаціями, що з часом минають

 

Контрацептивні ін'єкції

Опис

  • Розчин для ін'єкції, що містить лише прогестин або поєднання прогестину і естрогену, який вводиться раз на місяць або ж раз на три місяці. Розчин може вводитися лікарем або ж самостійно.

Принцип дії

  • Перешкоджає овуляції
  • Згущує слиз в каналі шийки матки, ускладнюючи таким чином проникнення сперматозоїдів

Переваги

  • Гормональний метод тривалої дії, який виключає необхідність щоденного застосування
  • Не відволікає від сексу
  • Може послаблювати симптоми болючих менструацій, а також передменструальний синдром

Недоліки

  • Після припинення їх використання залежно від типу ін'єкцій на процес відновлення менструацій і здатності до зачаття може піти до одного року
  • Може викликати головний біль, запаморочення, вугровий висип і зайву сальність шкіри, підвищену чутливість грудей, перепади настрою, збільшення маси тіла і здуття живота. Оскільки гормони не виводяться з організму відразу після ін'єкції, побічні ефекти можуть тривати ще деякий час
  • Не захищають від ЗПСШ
  • При використанні ін'єкцій, що містять у складі тільки прогестин, не вивчений до кінця ризик зниження маси кісткової тканини, який присутній при використанні препарату молодими жінками, що може призвести до переломів у подальшому житті (незважаючи на те, що маса кісткової тканини нормалізується після того, як введення ін'єкцій припиняється)

 

Вагінальне кільце

Опис

  • Містить у собі естроген і прогестин, вводиться у піхву. Там воно перебуває впродовж трьох тижнів, після чого витягується на один тиждень. Нове кільце вводиться після тижневої перерви

Принцип дії

  • Перешкоджає щомісячному виходу яйцеклітини в жіночому організмі
  • Згущує слиз в каналі шийки матки, ускладнюючи таким чином проникнення сперматозоїдів
  • Стоншує слизову оболонку та внутрішню оболонку матки (ендометрій), робить її несприйнятливою

Переваги

  • Альтернативна форма гормональної контрацепції, що підтримується протягом трьох тижнів і видаляється для перерви тривалістю в 1 тиждень
  • Допомагає зробити менструації більш регулярними, полегшує симптоми при болісних менструаціях, послаблює спазми

Недоліки

  • Може викликати подразнення піхви, дискомфорт або виділення
  • Може провокувати нудоту і підвищену чутливість грудей
  • Деякі жінки можуть відчувати присутність кільця всередині
  • Кільце не захищає від ЗПСШ
  • Не підходить для жінок-годувальниць, жінок, які страждають від надмірної ваги або мають спадкову схильність до тромбозу (підвищене згортання крові в кровоносних судинах)

 

Екстрена контрацепція

Види

  • Таблетки, застосовувані для екстреної контрацепції, необхідно приймати як можна швидше після незахищеного статевого контакту — ідеально, якщо жінка приймає їх через 12 годин, але не пізніше, ніж через 72 години. Однак, чим раніше жінка їх прийме, тим більшу ефективність вони мають. Містять в собі поєднання естрогену і прогестину або ж тільки прогестин.
  • ВМС (внутрішньоматковий засіб) — може бути встановлений протягом не більше ніж 120 годин (5 діб) після незахищеного статевого контакту. Вводиться кваліфікованим лікарем або медичним персоналом

Опис

  • Екстрений метод використовується у випадку, якщо мав місце незахищений статевий контакт, або ж у випадку непередбаченої ситуації при використанні інших методів контрацепції (наприклад розрив презерватива)
  • Використання екстреної контрацепції передбачається винятково як резервний засіб, не призначений для регулярного використання

Принцип дії

  • В основному дія методу екстреної контрацепції ґрунтується на тому, що не відбувається процесу овуляції і запліднення
  • Також може місцево впливати на матку
  • Неефективний метод в тому випадку, якщо вже почався процес запліднення і впровадження яйцеклітини в матку

 

Імпланти-контрацептиви

Опис

  • Маленькі м'які туби з гормоном прогестином, які вводяться у верхні шари шкіри на внутрішній стороні передпліччя кваліфікованим лікарем
  • Дія імпланта триває протягом трьох років

Принцип дії

  • Згущує слиз в каналі шийки матки, ускладнюючи таким чином проникнення сперматозоїдів
  • Змінює слизову оболонку матки
  • Перешкоджає овуляції

Переваги

  • Не заважають сексу
  • Корисні для тих, хто не може приймати естрогени
  • Допомагають пом'якшити симптоми при важких, болісних менструаціях

Недоліки

  • Можуть викликати нерегулярні кровотечі протягом перших місяців використання
  • Можуть викликати такі побічні ефекти, як головний біль, підвищена чутливість грудей, коливання настрою і сексуального потягу, а також здуття живота
  • Не захищають від ЗПСШ

 

Внутрішньоматкова система

Опис

  • Маленький м'який пластиковий пристрій з резервуаром, наповненим прогестином. Вводиться в порожнину матки кваліфікованим лікарем, де може перебувати до 5 років

Принцип дії

  • Забезпечує постійне виділення в матку прогестину
  • Згущує слиз в каналі шийки матки, ускладнюючи таким чином проникнення сперматозоїдів
  • Витончує слизову оболонку (ендометрій) і робить її несприйнятливою

Переваги

  • Ефективна протягом всього періоду — до 5 років
  • Не відволікає від сексу
  • Альтернатива для тих, хто не переносить естроген, а також для жінок-годувальниць
  • Менструації мають більш легкий перебіг і проходять швидше, стають менш болючими
  • Здатність до зачаття швидко відновлюється після того, як ВМС видаляється з матки
  • Використання ВМС сумісно з використанням інших ліків

Недоліки

  • Може призводити до нерегулярних чи безладних кровотеч, особливо протягом перших 3-х місяців
  • Може викликати такі побічні ефекти, як головний біль, болючість грудей і нудота, які з часом минають
  • Не захищає від ЗПСШ

 

Внутрішньоматкові спіралі

Опис

  • Маленький м'який пристрій з мідною ниткою або мідним циліндром, який вводиться в порожнину матки кваліфікованим лікарем

Принцип дії

  • Перешкоджає злиттю сперматозоїдів і яйцеклітини, знерухомлює сперматозоїди на шляху до фаллопієвих труб

Переваги

  • Ефективні протягом періоду до 5 років
  • Не відволікають від сексу
  • Здатність до зачаття відновлюється відразу після вилучення спіралі

Недоліки

  • Можуть викликати важкі, тривалі і болісні менструації
  • Не захищають від ЗПСШ

 

Метод перерваного статевого акту

Принцип дії

  • Статевий член витягується з піхви перед настанням еякуляції

Переваги

  • Не потрібне використання хімічних речовин або спеціальних пристроїв

Недоліки

  • Метод перерваного статевого акту є найбільш ненадійним, оскільки невелика кількість сперми може потрапити в піхву ще до настання еякуляції
  • Вимагає від чоловіка жорсткого самоконтролю
  • Може знижувати задоволення від сексу

 

Календарний метод

Принцип дії

  • Жінка утримується від сексу в періоди фертильності свого циклу
  • Періоди фертильності жінка визначає, використовуючи такі способи: веде календар температури тіла, застосовуючи спеціальний термометр, або стежить за змінами у в'язкості виділень, або підраховує дні після останньої менструації, коли саме овуляція найбільш імовірна

Переваги

  • Може використовуватися не тільки для запобігання небажаної вагітності, але і для планування вагітності
  • Не потрібне використання хімічних речовин або спеціальних пристроїв
  • Без побічних ефектів
  • Дозволяє жінкам бути в курсі періодів своєї фертильності

Недоліки

  • Періоди фертильності не можливо визначити до тих пір, поки не пройде від трьох до шести циклів
  • Необхідно щодня вести календар
  • Такі фактори, як хвороба, стрес, переїзд, можуть змінити періоди фертильності
  • Під час періодів фертильності необхідно утримуватися від сексу
  • Не захищає від ЗПСШ

 

Стерилізація

Опис

  • Незворотний метод контрацепції для тих, хто не хоче мати дітей ані в даний момент часу, ані в майбутньому

Принцип дії

Чоловіча стерилізація

  • Канали, по яких проходить сперма, обрізуються і блокуються таким чином, щоб під час еякуляції не виділялася сперма

Жіноча стерилізація

  • Фаллопієві труби перерізуються або блокуються таким чином, що яйцеклітина не може прийняти сперматозоїд

Переваги

  • Постійний та ефективний на 100% спосіб
  • Не знижує рівень відчуттів при сексі

Недоліки

  • Незворотний метод (крім випадків складних і потенційно небезпечних хірургічних операцій, які не завжди призводять до бажаного результату)
  • Не захищає від ЗПСШ

 

 Вибір методів контрацепції проводиться з урахуванням багатьох факторів — неконтрацептивних властивостей, які можна використати для покращання здоров’я жінки і профілактики низки захворювань, ефективності методу, його безпеки, а також індивідуального ставлення жінки до протизаплідного засобу. Жінку слід детально проінформувати про переваги того чи іншого контрацептиву, про показання та протипоказання до застосування тих чи інших засобів. Знання жінки і можливість власного вибору підвищують ефективність методу.

 Ефективність будь-якого контрацептиву виражається індексом Перля, названого на честь американського біолога Реймонда Перля (1879–1940). Він визначається кількістю вагітностей у 100 жінок, що використовували цей метод протягом року. Чим нижче цей показник, тим надійніше метод контрацепції.

 Зі 100 жінок репродуктивного віку 36 не використовують ніяких контрацептивних засобів: 4 — тому що вони безплідні, 7 — пройшли стерилізацію, 5 — через вагітність, 13 — через відсутність партнера, 7 — з інших різних причин. А 64 жінки практикують контрацепцію.

 Внутрішньоматкові спіралі використовують 17% жінок.

 Гормональні таблетки використовують 32% жінок. Жінка, яка постійно користується тільки хімічними протизаплідними засобами, за своє життя прийме 8820 таблеток.

 Презервативами користуються 4% чоловіків. У всьому світі щорічно виробляється 2,5 мільярди кондомів, причому половину їх купують японці. У Франції поріг у 100 мільйонів презервативів на рік був подоланий у 1992 році.