З 25 по 27 січня 2012 року відбувся робочий візит української делегації до міста Бонн (Німеччина). Метою поїздки стало узгодження з німецькими партнерами (Міністерство охорони здоров’я Німеччини, університетські клініки в містах Бонн, Франкфурт та інших) програми спільних заходів щодо підтримки Національного проекту «Нове життя: нова якість охорони материнства та дитинства».

Німецька сторона завдяки тривалим дружнім та партнерським стосункам з Асоціацією акушерів-гінекологів України та Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика погодилась надати нашій країні допомогу щодо підвищення професійного (теоретичного та практичного) рівнів лікарів акушерів-гінекологів, фахівців у галузі пренатальної діагностики і медицини плода, неонатологів, анестезіологів та організаторів охорони здоров’я, які працюватимуть у мережі перинатальних центрів, створюваних в рамках Національного проекту та установах післядипломного медичного навчання. У рамках спільного україно-німецького проекту передбачається як проведення лекційних курсів і практичних тренінгів фахівцями з медичних університетів Німеччини в Україні, так і тривале стажування і навчання (від 3 місяців до 3 років) найбільш успішних кандидатів з української сторони в провідних університетських клініках і перинатальних центрах Німеччини. При цьому всі витрати, пов’язані з перебуванням українських лікарів на стажуванні в Німеччині, бере на себе німецька сторона, так саме як і забезпечення дозволу з боку Міністерства охорони здоров’я Німеччини та керівництва університетських клінік працювати з пацієнтами в лікувальних закладах, навчатись практичній майстерності пліч-о-пліч з німецькими колегами. Такий підхід, на нашу думку, надасть змогу українським лікарям безпосередньо ознайомитись з найсучаснішими підходами в спостереженні за вагітними жінками та внутрішньоутробними пацієнтами, навчитись європейському досвіду лікування найбільш поширеної акушерської, перинатальної та неонатальної патології та оволодіти ефективними алгоритмами міждисциплінарної взаємодії між лікарями різних спеціальностей при наданні комплексної висококваліфікованої медичної допомоги матерям та дітям.

Цьому візиту передувала тривала підготовча робота, здійснена представниками Асоціації акушерів-гінекологів України, Національної академії медичних наук України та Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, співробітниками Міністерств охорони здоров’я України та Німеччини, Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні. Спільними зусиллями партнерів з обох сторін була створена та узгоджена наведена нижче концепція українсько-німецького пілотного проекту з акушерства та перинатальної медицини на період з 2012 по 2015 рр.

Під час відвідування Німеччини українська делегація була прийнята медичним директором Університетської клініки міста Бонн — професором Хольцгреве та керівником клініки і кафедри акушерства, гінекології та перинатології — професором Гембрухом. Знайомство з акушерською клінікою виявилось не тільки цікавим, але й корисним. Звертало на себе увагу ставлення персоналу та представників Міністерства охорони здоров’я до професорів. Справа в тому, що ані чиновники міністерства, ані навіть головний лікар університетської клініки не може нав’язати свою думку чи віддати вказівки професору, який очолює кафедру і клініку. Його точка зору є останньою, і він може самостійно вирішувати будь-які питання стосовно організації навчального чи лікувального процесу, придбання обладнання, використання тих чи інших методик та алгоритмів, взяття на роботу або звільнення своїх співробітників. Професор Гембрух сам провів нас по відділенням і розповів про основні показники роботи очолюваної ним клініки. Це одна з 4-х найбільших клінік Німеччини, що надає спеціалізовану медичну допомогу при ускладненому перебігу вагітності і вроджених вадах плодів. Лише в 2011 році в цій клініці було розроджено 1050 вагітних, у яких пренатально були виявлені важкі порушення розвитку та стану внутрішньоутробних пацієнтів. Це стало можливим завдяки наявності найсучаснішого обладнання для пренатальної діагностики та прогнозування стану плода, використанню інвазивних лікувально-діагностичних процедур та проведенню перинатальних консиліумів (сумісно акушерами, неонатологами, анестезіологами та за потреби — іншими фахівцями університетської клініки). Широке використання оперативної фетоскопії та можливість негайного хірургічного лікування новонароджених одразу після пологів дає змогу врятувати життя багатьом малюкам та подарувати надію на майбутнє їх батькам. У відділенні інтенсивної терапії новонароджених вразила не тільки кількість надсучасного обладнання, слідкуючої та діагностичної апаратури, що з першого погляду нагадувала орбітальну космічну станцію, але й чітка робота усього персоналу, задіяного у наданні висококваліфікованої допомоги найменшим і найбільш уразливим пацієнтам. До речі, серед передчасно народжених малюків, яких лікували та виходжували в клініці професора Гембруха, була дитина вагою лише 360 грамів.

Вздовж коридорів різних відділень клініки висить багато фотографій. І це не тільки маленькі пацієнти і їх батьки, але й співробітники, їх родини, гірські пейзажі і підкорення вершин у різних куточках світу — від Африки до Південної Америки. Професор Гембрух пояснив нам, що декілька його лікарів захоплюються альпінізмом і у вільний від роботи час подорожують світом і роблять чудові знімки, якими потім прикрашають стіни у відділенні. «В цьому насправді є певна алегорія нашої роботи, — сказав він. — Кожні пологи, кожний складний випадок — як гірська вершина. На кожному кроці вас може очікувати небезпека, проте наполегливість, послідовність, тренованість та чіткі командні дії дозволяють вам знову і знову долати перешкоди і уникати сходу лавин, для того щоб крок за кроком наближатись до вершини, досягти її, побачити схід сонця і нові ще не здолані гори на обрії…»

Професійне спілкування продовжилось у бібліотеці, де, крім великої кількості книг, монографій, довідників для лікарів та студентів, ми побачили і невеличкий музей історії клініки та розвитку акушерства. На скляних поличках білих медичних шаф з німецьким педантизмом були акуратно розкладені різні модифікації акушерських щипців, стетоскопів, зондів, катетерів, дзеркал, інструментів, що колись застосовувались у практичній роботі акушерів-гінекологів. Стіни прикрашали портрети професорів — представників німецької акушерської школи та видатних лікарів світу. У відповідь на питання професора Камінського, професор Гембрух розповів українським колегам про організацію невідкладної медичної допомоги породіллям з масивними акушерськими кровотечами. За минулий рік в його клініці був лише один випадок видалення матки у післяпологовому періоді у зв’язку з кровотечею, в інших 10 випадках вдалось провести органозберігаюче хірургічне втручання. Найбільшого поширення в його клініці набули компресійні шви за методикою професора Б-Лінча та перев’язування маткових судин і клубових артерій. Жодного випадку материнської смерті внаслідок маткової кровотечі в університетській клініці протягом останніх 10 років не було. При цьому наголос був зроблений на необхідності розробки та дотримання чіткого алгоритму дій медичних працівників у разі виникнення подібного ускладнення пологів, а також важливості проведення постійних тренувань співробітників клініки з надання невідкладної допомоги пацієнткам у тих чи інших ургентних станах в акушерській практиці. Професор Гембрух підтримав думку головного акушера-гінеколога МОЗ України щодо доцільності створення тренінгових центрів на базі кафедр закладів післядипломного медичного навчання в Україні та пообіцяв свою практичну та теоретичну підтримку українським колегам.

Офіційна частина візиту продовжилась в Міністерстві охорони здоров’я Німеччини, яке має свій філіал як в Бонні, так і в Берліні. В переговорах разом з українською делегацією взяли участь: пан Удо Шольтен (керівник Управління Європейської та міжнародної політики в галузі охорони здоров’я), пані Галина Мантаі та Ангеліка Кьостер (співробітники Відділу Двостороннього співробітництва в галузі охорони здоров’я) з Міністерства охорони здоров’я Німеччини, професори Хольцгреве (медичний директор Університетської клініки м. Бонн), Гембрух (директор клініки і кафедри акушерства та перинатології Університетської клініки в м. Бонн), Льоувен (виконавчий директор клініки і кафедри акушерства та гінекології Університетської клініки в м. Франкфурт). Сторони обмінялись думками щодо перспектив розвитку співробітництва між Україною та Німеччиною в галузі акушерства та перинатальної медицини.

Приклад співпраці згодом планується поширити і на інші країни Європейського співтовариства

Пан Шольтен у своєму виступі наголосив, що Німеччина давно має тісні партнерські стосунки з Україною в сфері охорони здоров’я, зокрема боротьбі з поширенням СНІДу та ВІЛ-інфікування, психіатричній допомозі населенню, удосконаленні системи невідкладної медичної допомоги та відділень інтенсивної терапії (у рамках підготовки до проведення в Україні футбольного чемпіонату ЄВРО-2012). Розглядається також можливість допомоги з боку німецького уряду у створенні в Україні мережі університетських клінік та реформуванні системи охорони здоров’я в цілому. Він високо оцінив підготовчу роботу, виконану обома сторонами, зі створення концепції пілотного проекту та підкреслив, що наступним етапом має бути підписання двостороннього меморандуму між Міністерствами охорони здоров’я Німеччини та України, а також керівництвом Національного проекту «Нове життя».

Професор Хольцгреве засвідчив усім присутнім свою повагу і розповів про розвиток партнерських стосунків та співробітництва між акушерами-гінекологами і перинатологами Німеччини та України. Він поділився власним досвідом відвідування України, де неодноразово перебував на запрошення Асоціації акушерів-гінекологів та керівництва Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика і виступав з лекціями під час проведення конгресів та з’їздів з міжнародною участю. Він також підкреслив важливість кроків, здійснених представниками Асоціації акушерів-гінекологів України, щодо інтеграції в професійні медичні товариства Європи та світу. Зокрема, великим успіхом на шляху розбудови європейської співпраці та партнерства він вважає прийняття нашої асоціації рівноправним членом EBCOG та успішну презентацію Національного проекту та ініціативи Президента України під час засідання Ради EBCOG в Брюсселі (в листопаді 2011 року).

З українського боку участь в обговоренні взяли професор В’ячеслав Камінський, керівник Національного проекту «Нове життя» —  Віктор Сірман, радник Адміністрації Президента України — Олена Осінкіна та доцент кафедри акушерства і гінекології №1 НМАПО ім. П. Л. Шупика — Андрій Ткаченко.

Професор Камінський передав присутнім привітання від президента Асоціації акушерів-гінекологів України, віце-президента НАМН — академіка Валерія Запорожана та ректора Національної медичної академії післядипломної освіти — академіка Юрія Вороненка. Він підкреслив важливість професійних контактів не тільки між асоціаціями, проте і медичними закладами, університетами та академіями України та Німеччини, а також необхідність безпосередньої співпраці між викладачами, лікарями та науковцями наших країн. На переконання професора Камінського, використання в Україні існуючого в Німеччині досвіду постійно діючої післядипломної освіти і створення центрів тренінгу лікарів може привести до підвищення рівня якості підготовки вітчизняних фахівців та сприятиме поліпшенню національних показників у сфері охорони здоров’я матерів та дітей.

Віктор Сірман ще раз підтвердив важливість для української сторони налагодження партнерських стосунків з професійними товариствами та університетськими клініками країн Європейського співтовариства з метою забезпечення впровадження ініціативи Президента України зі створення мережі сучасних перинатальних центрів європейського рівня, оснащення їх новішим медичним обладнанням та навчання українських лікарів використанню найбільш ефективних методик лікування та діагностики акушерської, перинатальної та неонатальної патології. Окрему увагу в своїй доповіді він приділив необхідності вивчення німецької моделі регіоналізації перинатальної допомоги та менеджменту в системі охорони здоров’я найменш захищених верств населення. «Ми розуміємо, — сказав він, — що від якості та доступності медичної допомоги вагітним жінкам і немовлятам та професійних навичок лікарів, які працюватимуть в створюваних в рамках Національного проекту перинатальних центрах, великою мірою залежить майбутнє нашої країни».

 Олена Осінкіна у своєму виступі підвела підсумки двостороннього діалогу та запевнила у повній підтримці з боку Адміністрації Президента України партнерської ініціативи акушерів-гінекологів та освітян Німеччини та України. Вона також підтвердила важливість підписання двостороннього меморандуму між нашими країнами для забезпечення подальшого прогресу та довготривалого співробітництва. «Ми високо цінуємо готовність Федеративної Республіки Німеччина надати всебічну підтримку соціальним програмам Президента України, — сказала вона, — і зокрема сприяти підвищенню кваліфікації українських лікарів і представників медичних закладів післядипломної освіти, що є абсолютно необхідним компонентом втілення в життя розпочатого в 2010 році Національного проекту, покликаного забезпечити найвищу якість і водночас доступність медичної допомоги матерям та дітям України».

Присутні подякували представникам МОЗ Німеччини — пані Мантаі та пані Кьостер, а також співробітнику Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні — доктору Лещенку за чудову організацію та ретельну підготовку візиту української делегації до Бонну. Спільна фотографія на пам’ять стала підтвердженням успішності проведених переговорів, а усміхнені обличчя присутніх відобразили дружню та щиру атмосферу, що супроводжувала представників України протягом усього терміну перебування в Німеччині.

Візит української делегації видався напруженим щодо щільності графіку та насиченості програми. Проте усі поставлені керівництвом завдання були виконані. Через 4 дні після нашого повернення Президент України разом з іншими офіційними посадовцями урочисто відкрив перший перинатальний центр, створений в рамках Національного проекту в Кіровограді. В своїй промові він звернув увагу на важливість кадрового забезпечення перинатальних центрів і лікувальних закладів. Йшла мова і про участь Німеччини в реалізації навчальних програм для українських лікарів. Найближчим часом буде розроблено та надіслано на розгляд німецької сторони меморандум про двостороннє співробітництво між МОЗ України, МОЗ Німеччини, Національним проектом та партнерськими організаціями наших країн. Приклад подібної співпраці згодом планується поширити і на інші країни Європейського співтовариства, що крок за кроком наближатиме рівень медичної допомоги жіночому населенню в Україні до сучасних світових стандартів та сприятиме поступовому втіленню євроінтеграційних планів українського уряду.

 

Концепція проекту україно-німецької співпраці з акушерства та перинатальної медицини

Напрямки співпраці:

  • Практичне акушерство та безпечне материнство
  • Пренатальна діагностика, перинатальна медицина та неонатологія
  • Організація акушерської, перинатальної та неонатальної допомоги

Цілі:

  • Підвищити рівень акушерської, пренатальної, перинатальної та неонатальної допомоги в Україні
  • Ознайомити українських лікарів із сучасними технологіями та методиками надання акушерської, пренатальної, перинатальної та неонатальної допомоги в Європі
  • Навчитись ефективним та економічно вигідним (cost-effective) алгоритмам і підходам в акушерстві, пре- та перинатальній медицині та неонатології
  • Налагодити та розвинути двостороннє співробітництво (освітнє, наукове, практичне) між українськими акушерами-гінекологами та їх німецькими колегами (клініками та інститутами)
  • Сприяти реформуванню національної системи медичної допомоги в галузі акушерства, пренатальної та перинатальної медицини в Україні
  • Сприяти впровадженню Національного проекту України «Нове життя: нова якість охорони материнства та дитинства», що полягає у створенні мережі спеціалізованих сучасних перинатальних центрів в усіх областях України, та надати допомогу в навчанні (теоретичні курси та клінічні тренінги) їх співробітників та підготовки національних лідерів з найкращих кандидатів

Партнери:

З боку Німеччини

  • Міністерство охорони здоров’я
  • Університетські клініки (Бонн, Франкфурт та інші)

З боку України

  • Міністерство охорони здоров’я
  • Національна академія медичних наук
  • Національний проект «Нове життя»
  • Асоціація акушерів-гінекологів
  • Національна медична академія післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика

Етапи:

  • Зустріч експертів, створення та проголошення програми
  • Відбір клінічних партнерів у Німеччині
  • Відбір кандидатів в Україні
  • Проведення тренінгу в Німеччині (на початку — у відділенні акушерства та гінекології Університету в містах Бонн та Франкфурт)
  • Проведення теоретичних та практичних семінарів в Україні (німецькими експертами, представниками НАМН України, НМАПО та ААГУ)
  • Втілення набутих знань у практичну охорону здоров’я (в першу чергу в створених під егідою Національного проекту перинатальних центрах)
  • Зустріч експертів, підведення підсумків (аудит), розробка плану подальшого співробітництва

Вимоги до кандидатів:

  • Повинні мати закінчену вищу медичну освіту та спеціалізацію з акушерства і гінекології, неонатології, ультразвукової діагностики, анестезіології та інтенсивної терапії або організації охорони здоров’я та принаймні 3 роки практичного стажу.
  • Повинні працювати в установах охорони здоров’я державного підпорядкування (перинатальних центрах, закладах післядипломного медичного навчання) та мати можливість втілення та поширення набутих знань та практичних навичок.
  • Перевага при відборі кандидатів надається тим лікарям, які працюють в перинатальних центрах, що мають відкритись в першу чергу згідно з існуючим планом впровадження Національного проекту України, а також представникам НМАПО.
  • Повинні мати рекомендацію з місця роботи, пройти відбір та узгодження партнерськими установами української сторони (МОЗ, ААГУ, НМАПО).
  • Повинні мати достатній рівень знань іноземної мови (німецької — обов’язково та англійської — бажано) і мати можливість навчання та спілкування з пацієнтами без перекладача (рівень володіння мовою визначається за підтримки німецької сторони).
  • Мати вік від 25 до 55 років.
  • Повинні знати національні протоколи надання медичної допомоги в акушерстві, пренатальній та перинатальній медицині або неонатології, інтенсивній терапії чи організації охорони здоров’я в Україні.
  • Повинні володіти навичками роботи з персональними комп’ютерами.
  • Повинні мати власну мотивацію участі в Проекті і навчання в Німеччині та бути здатними викласти її усно або письмово.

Відбір кандидатів:

Перший етап — партнери з України

  • Національний проект «Нове життя», ААГУ та НМАПО за підтримки МОЗ (відбір гідних кандидатів, рецензування наданих документів, за потреби — організація інтенсивного курсу німецької мови для найбільш перспективних кандидатів)

Другий етап — оцінювання рівня володіння німецькою мовою

  • Фахові установи Німеччини (Ґете-Інститут) за підтримки та координації Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні

Третій етап (затвердження) — освітні установи Німеччини

Діяльність:

  • Ознайомлення партнерів з Німеччини з системою надання акушерської, пренатальної, перинатальної та неонатальної допомоги в Україні (Національний проект, ААГУ та МОЗ)
  • Навчання (організація семінарів, майстер-класів з оволодіння практичними навичками, лекції для учасників залежно від сфери інтересів — акушерство, пренатальна діагностика та медицина плода, перинатологія, неонатологія, анестезіологія та інтенсивна терапія в акушерстві, організація перинатальної допомоги в Європі та менеджмент медичних закладів):

     - в Німеччині для відібраних кандидатів (забезпечується партнерськими університетськими клініками)

     - в Україні для лікарів перинатальних центрів (проводиться спільно експертами з Німеччини та НМАПО за підтримки НАМН України, Національного проекту, МОЗ та ААГУ)

  • Проведення клінічних стажувань, навчання та оволодіння практичними навичками (в Німеччині здійснюється професорами університетських клінік або їх уповноваженими)
  • Дистанційне навчання та спілкування учасників тренінгу, клінічних партнерів та експертів між собою (забезпечується приймаючими відділеннями університетських клінік у співпраці з НМАПО, Національним проектом та партнерськими перинатальними центрами в Україні)
  • Контроль рівня набутих знань (забезпечується професорами з Німеччини та наведеними партнерськими установами з України)
  • Аналіз відгуків учасників тренінгу та результатів впровадження набутого досвіду в практичну охорону здоров’я України
  • Планування подальшого співробітництва між Німеччиною та Україною — поширення знань і практичних підходів, спільні наукові дослідження, проведення двосторонніх наукових конференцій, партнерство в галузі післядипломної освіти лікарів, допомога в створенні перинатальних центрів та університетських клінік в Україні тощо (німецька та українська сторони)

Тематики тренінгів:

  • Амбулаторна допомога та акушерське спостереження при неускладненому перебігу вагітності (хто, де, як часто, що потрібно)
  • Клінічне ведення найбільш поширених акушерських ускладнень (невиношування, загроза переривання, затримка внутрішньоутробного росту, прееклампсія, автоімунні розлади під час вагітності, передчасні пологи, багатоплодова вагітність)
  • Інфекційні захворювання матері та плода під час вагітності (що має бути виявлено, що потрібно лікувати, як і коли)
  • Клінічне ведення найбільш поширеної екстрагенітальної патології у вагітних (гіпертензивні розлади та артеріальна гіпертензія, захворювання нирок, анемія, діабет, порушення функції щитоподібної залози, серцево-судинні захворювання, гепатити, неспецифічні захворювання дихальної системи та тощо)
  • Онкологічні захворювання в акушерській практиці (як діагностувати, коли переривати вагітність, як лікувати)
  • Невідкладні стани в акушерстві (кровотечі під час вагітності, відшарування плаценти, еклампсія, післяпологові кровотечі, тромбоемболія, шок в акушерстві)
  • Перинатальна медицина (ультразвукове обстеження вагітних, пренатальна діагностика, інвазивні пренатальні процедури, оцінка стану плода під час вагітності та пологів, вибір терміну та методу розродження, попередження неонатальних ускладнень, ефективна співпраця між суміжними спеціалістами при наданні перинатальної допомоги)
  • Неонатальна медицина (неонатальне супроводження при неускладненій вагітності та пологах, найбільш поширені неонатальні ускладнення, їх попередження, діагностика та лікування)
  • Організація акушерсько-гінекологічної допомоги (структура та принципи надання акушерської і перинатальної допомоги в Німеччині, структура та функції перинатальних центрів, їх підрозділи, обладнання та штатний розклад, взаємодія між різними рівнями акушерської і перинатальної допомоги, законодавче забезпечення та механізми ефективного управління в акушерстві та перинатології)

Структура тренінгу:

Стажування найбільш успішних кандидатів у Німеччині

  • 3 місяці на рік або до 3 років для кожного кандидата
  • Відвідування лекцій в Німеччині відібраними кандидатами залежно від сфери інтересів
  • Клінічна робота та стажування відібраних спеціалістів з України (на першому етапі в університетських клініках міст Бонн та Франкфурт)

Лекції, семінари та тренінги в Україні

  • 5–7 робочих днів
  • Спеціалісти з пренатальної медицини, перинатології, акушерства, анестезіології та неонатології з університетських клінік міст Бонн, Франкфурт та інших
  • 2 рази на рік

 

Ви можете взяти участь в конкурсі, надіславши своє резюме на електронну адресу редакції: otzyv@teddygroupagency.com