Розвиток двієнь у людей, як правило, відбувається за одним з двох сценаріїв: різнояйцеві двійні зазвичай розвиваються внаслідок овуляції та запліднення різних яйцеклітин; натомість однояйцеві двійні є результатом поділу єдиної заплідненої яйцеклітини на певних етапах раннього розвитку зародка, таким чином, утворюються окремі зародки, що походять від однієї зіготи.

Розвиток різнояйцевих двієнь пов'язаний з підвищеним рівнем материнського ФСГ, що має зв'язок з генетикою матері (White, Wyshak, 1964), її віком (Beemsterboer et al., 2006), паритетом (Rao, 1978) та іншими чинниками (Hall, 2003).

У той час як механізми і фактори, що сприяють розвиткові різнояйцевих двієнь, добре відомі, вкрай мало знаємо про механізми й фактори, що сприяють розвиткові двієнь однояйцевих. 

Внесок генетичного чинника у розвиток різнояйцевих двієнь добре встановлений, проте генетичний зв’язок з виникненням однояйцевих двієнь був описаним рідко (Parisi et al, 1983; Steinman, 2003; Hamamy et al, 2004). Частота однояйцевих двієнь у природному циклі дорівнює приблизно 0,4–0,45% (MacGillivray, 1986; Derom, 1987).

Перше повідомлення про однояйцеву двійню після штучного запліднення з’явилось у 1984 році (Yovich, 1984), і з того часу чисельні дослідження продемонстрували підвищену частоту однояйцевих двієнь після запліднення in vitro.

Резюме американських та європейських спільнот не включають дані про зиготність народжених двієнь, але інші надруковані повідомлення вказують частоту однояйцевих двієнь після запліднення in vitro в 2–12 разів вищу, ніж після природного запліднення (Edwards et al., 1986; Blickstein et al., 1999, 2003; Sills et al., 2000; Alikani et al., 2003).

Крім того, у багатьох дослідженнях визначення частоти однояйцевих двієнь помилково ґрунтується лише на визначенні кількості монохоріальних двієнь за допомогою ультразвуку, і дихоріальні двійні неточно визначаються як різнояйцеві. Це, безсумнівно, призводить до недооцінки фактичної частоти однояйцевих двієнь у багатьох випадках (Blickstein, 2005).

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю