18 березня у Києві пройшла прес-конференція «Міжнародний День людини з синдромом Дауна: здоров'я та добробут для всіх», приурочена до тематичного дня, який відзначається 21 березня, і цього року відбудеться удев'яте  

Дата Міжнародного дня символізує унікальність трисомії 21-ї хромосоми, яка викликає синдром Дауна. У цей день ініціативні групи організовують та беруть участь у заходах по всьому світу. Головна мета активістів – підвищення обізнаності громадськості про права, процес соціалізації і сприяння добробуту людей із синдромом. Тема заходів цього року – «Здоров'я та добробут для всіх».

На заході у Києві провідні експерти у сфері охорони здоров'я, представники міжнародної спільноти, бізнесу та соціального сектору надали інформацію про синдром Дауна, особливості способу життя, стану здоров'я, медичних і соціальних потреб людей з синдромом, а також про соціальні проекти, які проводяться в Україні.

Частота синдрому Дауна серед новонароджених, згідно із загальною статистикою, становить один випадок на 700 дітей. В Україні, станом на 1 січня 2013 року, налічувалося 3 780 дітей із синдромом Дауна.

Анатолій Косаковський, д. мед. н., головний дитячий оториноларинголог МОЗ України, поділився з присутніми інформацією про медичні потреби та асоційовані захворювання, ризик розвитку яких високий серед людей з синдромом: «Синдром Дауна – одна з найпоширеніших форм генетичних аномалій, і пов'язана вона з присутністю додаткової хромосоми у клітинах людини. На даний момент невідомо, чим саме викликана її поява.

До асоційованих захворювань, ризик розвитку яких високий у людей з синдромом Дауна, можна віднести серцеві порушення, аномалії шлунково-кишкового тракту, порушення слуху та зору, функції щитовидної залози. Про подібну специфіку повинні знати не тільки батьки дитини, але також і медичні працівники. Люди з синдромом Дауна можуть мати проблеми зі здоров'ям протягом усього життя, тому вони повинні мати доступ до адекватного медичного обслуговування, нарівні з іншими пацієнтами. А вся інформація про ускладнення, надана лікарями, повинна бути точною, зрозумілою і перевіреною».