За даними дослідників штату Пенсільванія прееклампсія може викликати постійні зміни у кровоносних судинах жінок, які піддаються впливу захворювання під час вагітності, підвищуючи ризик серцево-судинних захворювань протягом усього життя.

За матеріалами Pennsylvania State University. News.psu.edu/story/ 481717/ 2017/09/12/research/preeclampsia-may-boost-heart-disease-risk-altering-blood-vessels.

Повна версія публікації дослідження:

Anna E. Stanhewicz, Sandeep Jandu, Lakshmi Santhanam, Lacy M. Alexander. Increased Angiotensin II Sensitivity Contributes to Microvascular Dysfunction in Women Who Have Had Preeclampsia Novelty and Significance. Hypertension, 2017; 70 (2): 382 DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.09386

У дослідженні вчені порівнювали жінок, які мали здорову вагітність, з жінками, хворими на прееклампсію – стан, при якому судини, що забезпечують кров'ю матку, скорочуються під час вагітності. Це може призвести до виникнення симптомів, які включають високий кров'яний тиск, пошкодження нирок, набряки та головні болі.

Дослідники виявили, що після закінчення вагітності кровоносні судини жінок, які зазнали прееклампсії, відрізняються від судин жінок, які мали здорову вагітність. Це може допомогти пояснити, чому жінки, які перенесли прееклампсію, продовжують перебувати у групі підвищеного ризику серцево-судинних захворювань.

«Ми змогли показати, що навіть якщо симптоми прееклампсії зникають після пологів, дисфункція кровоносних судин все ще залишається», – говорить Анна Станевич (Anna Stanhewicz), аспірантка Коледжу охорони здоров'я та розвитку людини. – «Це свідчить, що під час вагітності з прееклампсією відбуваються якісь процеси, що постійно впливають на функціонування кровоносних судин».

Станевич сказала, що опубліковані у поточному номері журналу Hypertension висновки можуть допомогти забезпечити кращу профілактику та лікування серцево-судинних захворювань, які є основною причиною смертності жінок у США. Згідно з твердженнями Станевич, прееклампсія, на яку страждає приблизно 7 відсотків вагітних жінок США, збільшує ризик розвитку серцевих захворювань настільки ж, як паління цигарок впродовж життя.

Хоча у попередніх дослідженнях вивчався вплив прееклампсії на кровоносні судини мишей і щурів, Станевич та інші дослідники прагнули оцінити вплив цього стану на кровоносні судини людини.

«Ми хотіли з'ясувати, чи дисфункція судин дійсно все ще триває після завершення вагітності. Якщо ми порівнюємо, наскільки добре функціонують кровоносні судини у жінок, які перенесли прееклампсію, з судинами жінок, які мали здорову вагітність, то чи побачимо ми різницю? А також, якщо ми побачимо різницю, то що сприяє її розвитку?"

Дослідники набрали до групи 24 учасниці, 12 з яких мали здорову вагітність, а 12 перенесли прееклампсію.

В умовах лабораторії дослідники провели спеціальне волокно через верхній шар шкіри в ділянці плеча кожної учасниці, що дозволило їм локально застосовувати речовини та перевіряти функцію підшкірних кровоносних судин.

Коли вчені використовували ацетилхолін – речовину, яка змушує кровоносні судини розширюватися, вони виявили, що в жінок, які перенесли прееклампсію, дилатація судин була приблизно на 50 відсотків меншою, ніж у жінок, які мали здорову вагітність.

«Це дало відповідь на одне з наших головних питань: чи працюють по-іншому після вагітності кровоносні судини жінок, що перенесли прееклампсію? Ми виявили, що так, вони відрізняються», – сказала Станевич. – «Але ми також хотіли дізнатися більше про те, чому це відбувається».

Враховуючи результати попередніх досліджень на тваринах, дослідники застосували ангіотензин II – речовину, яка у природних умовах міститься в крові, допомагаючи дилатації кровоносних судин, і виявили, що судини жінок, які перенесли прееклампсію, скорочуються приблизно на 20 відсотків більше, ніж судини жінок, які мали здорову вагітність. За словами Станевич, це наводить на думку, що жінки, які перенесли прееклампсію, є більш чутливими до дії ангіотензину II.

У заключному дослідженні дослідники застосували лозартан, доступний на ринку препарат, який використовується для лікування людей з підвищеним артеріальним тиском. Вони вимірювали наслідки його впливу на кровоносні судини.

«Ми виявили, що інгібування дії ангіотензину II за допомогою лозартану не вплинуло на жінок, які мали здорову вагітність, але покращило роботу кровоносних судин у жінок, які перенесли прееклампсію», – сказала Станевич. – «Блокуючи це надмірне скорочення, ми змогли функціонально відновити реакцію дилатації».

У майбутньому, за словами Станевич, вони хотіли б додатково вивчити наслідки застосування лозартану в жінок, які перенесли прееклампсію, щоб дослідити його призначення, як можливу стратегію лікування.

«Незважаючи на те, що ці жінки, які перенесли прееклампсію, виглядають після пологів здоровими, а їхній артеріальний тиск повертається до норми, ми хотіли б призначити їм пероральний прийом лозартану і подивитись, чи це покращить мікросудинну функцію», – сказала Станевич. – «Сподіваємося, що це лікування зможе запобігти прискореному прогресуванню серцево-судинних захворювань».

 

Підготував Володимир Голяновський.

Переклад: Олег Щербань.