Dramatic Rise in Colorectal Cancer in Younger Adults

Medscape: News/Oncology

www.medscape.com

Автор: Veronica Hackethal

Першоджерело:
J Natl Cancer Inst. Published online February 28, 2017. Стаття “Colorectal Cancer Incidence Patterns in the United States, 1974–2013” у вільному доступі.
Повний текст тут: https://goo.gl/2qbb1U

Переклад українською: Олексій Соловйов

 

Дослідження Американського товариства з раку (An American Cancer Society) показало, що значно зросла захворюваність молодих дорослих (молодше 55 років) на рак товстого кишківника (colorectal cancer, CRC). Зростання захворюваності особливо помітне серед так званого покоління Х (осіб, народжених з початку 1960-х до початку 1980-х років) і Millennials (осіб, народжених з початку 1980-х до початку 2000-х).

Автори кажуть, що три з 10 діагнозів CRC зустрічаються серед людей молодше 55 років. Medscape Medical New, зі слів першого автора статі Rebecca Siegel, MPH (магістр з публічного здоров’я), члена Американського товариства з раку, Атланта, Джорджія: «Люди, народжені у 1990 рр., мають тепер подвоєння ризику раку обвідної кишки та зростання у чотири рази ризику раку прямої кишки порівняно до людей, народжених близько 1950 рр.».

Дослідження виявило, що ризик CRC зменшувався у першій половині 20-го століття, і найменший ризик мали народжені близько 1950 р. Після того ризик почав збільшуватись.

Siegel підкреслює, що скринінг CRC має розпочинатися у віці 50 років для людей середнього ризику та у віці 40 років для тих, хто має випадки CRC чи аденом серед родичів першої ланки. Змінився стиль життя, і зміни харчування та фізичних навантажень даються взнаки.

«Найближчим часом ми потребуємо освітньої кампанії для поширення серед широких верств населення інформації щодо ознак CRC та дій при наявності тих ознак. Це може сприяти діагностиці на ранніх стадіях хвороби, коли лікування є дієвішим».

Частота випадків CRC у людей до 50 років перевищує такі для гострої лімфоцитарної лейкемії, лімфоми Hodgkin'а, навіть рака шийки матки.

Найважливішим у знанні про підвищення частоти CRC в молодших групах є необхідність раннішого пошуку ознак хвороби, оскільки наразі молодші люди з CRC мають шанси діагностики на пізнішій стадії на 60% більше, ніж старші люди, згідно Siegel.

«Запізнення з діагностикою відбувається, оскільки молодші люди не звертають уваги на ознаки раку. І лікарі первинної ланки не думають про рак у своїх молодших пацієнтів», каже Siegel.

У цій роботі дослідники оцінювали графіки випадків CRC від 1974 до 2013 згідно бази даних спостереження, епідеміологія та кінцеві результати (Surveillance, Epidemiology and End Results, SEER). Аналіз включав дані 490 305 дорослих з діагностованим інвазивним CRC, яки жили в місцевостях, представлених дев’ятьма найстарішими за цей період SEER регістрами.

Результати показали, що у пізні 70-ті та на початку 80-х кількість випадків раку обвідної кишки зменшувались у людей молодше 50 років та підвищувались у старших за 50 років. Після середини 80-х тенденція змінилася на зворотну. Від середини 80-х і до 2013 р. частота випадків раку товстої кишки у старших людей віком 55 років і більше зменшувалась, проте щороку на 2,4% збільшувалась його частота у дорослих віком від 20 до 29 років і на 1,0% – у людей віком від 30 до 39 років. Починаючи від середини 90-х, щороку зростала на 1,3% частота раку людей віком від 40 до 49 років та на 0,5% щороку для людей віком від 50 до 54 років.

Частота раку прямої кишки підвищувалася довше та швидше, ніж частота раку обвідної. З 1974 до 2013 року частота ректального раку зростала щороку на 3,2% у людей віком 20–29 років. Від 80-х частота підвищувалася щороку на 3,2% для людей віком 30–39 років. Починаючи з 90-х, частота підвищувалася щороку на 2,3% у людей віком 40–54 років.

Для пацієнтів віком понад 55 років частота раку обвідної кишки від середини 80-х понижувалася. Частота ректального раку зменшувалася для цієї вікової групи, принаймні, останніми 40 роками.

Висновки: вікова залежність ризику колоректального раку… підкреслює необхідність підвищення обізнаності серед лікарів і широкої громадськості, а також пошук етіологічних причин цієї тенденції. Крім того, як майже одна третина ректальних ракових хворих є молодшими 55-річного віку, слід розпочинати скринінг такого раку до 50 років.

Дослідження підтримувалося the American Cancer Society та the National Institutes of Health/National Cancer Institute.

Від упорядника розділу й тлумача Олексія Соловйова:

Оприлюднена у попередньому числі «З турботою про Жінку» стаття нашої колежанки Наталі Товстолиткіної «Тернистим шляхом» про власний випадок з практики щодо колоректального раку (описанням котрого пані Товстолиткіна виборола щорічну так звану жіночу різдвяну премію за 2016 рік від пані професорки Ірини Судоми), підтверджує той факт, що не лише американські вчені й лікарі непокояться цією проблемою. І хоча спосіб життя, порядок та якість харчування, фізична активність пересічних громадян американського та нашого суспільств багато в чому відрізняються, ймовірно, існує ціла низка подібних чинників впливу на частоту злоякісних захворювань. Так чи інакше, ми звертаємо увагу наших читачів-лікарів на можливе «омолодження» колоректального раку і серед наших пацієнток, просимо не нехтувати поясненнями щодо лабораторних просівних та ендоскопічних вибіркових досліджень з метою пошуку ознак пограничних чи злоякісних змін ділянок товстої кишки.

Виконуючи ж рутинні ультразвукові дослідження внутрішніх статевих органів своїх пацієнток, не залишайте поза увагою якісь незвичні, невідомі, сумнівні утвори поза межами матки та яєчників – додаткові обстеження з погляду онконастороженості не зашкодять, але можуть стати декому вкрай корисними.