Ми досить швидко звикаємо до нових речей та процесів у повсякденному житті. У сучасній медичній практиці, як у казковому Керролівському «Задзеркаллі», «навіть щоби стояти на місці, потрібно дуже швидко бігти уперед». Саме тому «З турботою про Жінку» започатковує нову рубрику «НОТАТКИ ДЛЯ КЛІНІЦИСТА», яку вестиме Дмитро Коньков, д. мед. н, доц. кафедри акушерства та гінекології №1 ВНМУ ім. М. І. Пирогова. На сторінках рубрики будуть опубліковані квінтесенції найкращих клінічних практик світу з джерел доказової медицини та сучасних досліджень вчених України, без будь-якої фармакологічно-лабораторної заангажованості. Матеріали будуть подані компактно у вигляді таблиць, діаграм, інфографіки та будуть зручними у використанні

 

Прееклампсія (ПЕ) є мультисистемним захворюванням, притаманним лише людині, яке характеризується розвитком гіпертензії та залученням однієї або кількох систем жінки та/або плода. Підвищений артеріальний тиск є найпоширенішим, але не завжди першим її проявом. Протеїнурія є найбільш широковизнаною, після гіпертензії, додатковою ознакою прееклампсії, проте і її наявність не слід вважати обов'язковою для встановлення клінічного діагнозу.

 

Діагноз прееклампсії може бути поставлено при гіпертензії, що виникає після 20 тиж. вагітності та супроводжується однією або декількома наступними ознаками ураження органів: