Послухати доповіді іменитих науковців та спеціалістів-практиків завжди цікаво. Та ще цікавіше особисте спілкування. Під час Конгресу нам вдалося задати декілька запитань Джозефу Стенфорду та Філу Бойлу – провідним дослідникам, які працюють у сфері природного планування сім'ї

 

Джозеф Стенфорд – директор Центру громадського репродуктивного здоров’я, професор кафедри сімейної превентивної медицини університету Юти (Солт-Лейк-Сіті, США).

Член Товариства педіатричних і перинатальних епідеміологічних досліджень, Американської академії Fertility Care, Міжнародного Інституту відновної репродуктивної медицини (IIRRM), Національного дорадчого наукового комітету Національного Інституту здоров’я дитини (NICD) та Адміністрації ліків та харчових продуктів (FDA).

Володар нагород фундації Роберта Вуда Джонсона та Американської професійної академії Fertility Care.

 

— Пане Стенфорд, серед українських лікарів переважає переконання, що природні методи планування сім’ї — старомодні і неефективні. Що Ви можете сказати про це як науковець, що проводить дослідження у цій сфері?

– Методи природного планування сім’ї дуже різні – серед них є старіші та новіші, і відмінності між ними дуже суттєві. Особливістю нових методів є те, що вони потребують навчання, співпраці з інструктором, щоб їх опанувати, і такий інструктор мусить мати дуже добрий вишкіл. Саме ці сучасні природні методи, які вимагають навчання під керівництвом вишколеного інструктора, який навчає клієнтів добре розробленій і перевіреній системі спостереження за циклом, дуже дієві. У необхідності такого навчання і полягає принципова відмінність природних методів планування сім’ї від усіх інших, зокрема, від контрацепції. Як дослідник дієвості природних методів, можу засвідчити, що вони дуже ефективні у відкладанні вагітності, де цей показник перевищує 99%, а також суттєво допомагають тим подружнім парам, які хочуть завагітніти.

 

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю