Шановні колеги! 31 серпня видавництво Extempore провело майстер-клас із педіатрії «Лімфаденопатія та спленомегалія: коли страхи лікарів виправдані». Цього разу практичним досвідом та сучасними стратегіями лікування з учасниками поділилися Федір Лапій та Юрій Степановський!

На майстер-класі обговорювалися різні аспекти таких поліетіологічних і часто загрозливих симптомів, як лімфаденопатія та спленомегалія.

У властивому йому легкому, доступному і водночас професійному стилі к. мед. н., доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб  та дитячої імунології НМАПО ім. П. Л. Шупика Федір Лапій розповів, які основні інфекційні та неінфекційні причини можуть викликати ці симптоми, які пов'язані синдроми слід виключати та підтверджувати, чому так важливо детально збирати анамнез, не забуваючи про те, що певні екзотичні для України інфекції, про які наші лікарі й не згадують при постановці діагнозу, у наш час легко «імпортуються» за рахунок туризму.

А к. мед. н., доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П. Л. Шупика Юрій Степановський, як завжди, «розклав по поличках» інформацію про лабораторні та інструментальні методи обстеження, а також терапевтичні підходи при виявленні такої симптоматики.

Також лікарі мали змогу вирішувати ситуативні задачі для закріплення отриманої інформації.