Підвищення температури тіла – напевне, одна із найпоширеніших причин звернення до лікаря пересічного пацієнта, особливо якщо йдеться про дитину. Лихоманка може бути викликана великою кількістю неочевидних причин, і саме цій проблемі був присвячений майстер-клас «Лихоманка у дітей», проведений 28 вересня видавництвом Extempore

У залі майстер-класу практично не залишилося вільних місць, що цілком логічно, адже важко знайти настільки ж частий, наскільки загадковий симптом, як лихоманка.

Досвідчені лектори Юрій Степановський та Анна Гільфанова розповіли учасникам про менеджмент при гарячці у дітей, діагностичні алгоритми, правила дистанційного консультування пацієнтів з гарячкою. Окремо розглядалися типові помилки у фармакотерапії лихоманки, адже цей розділ медичної науки не стоїть на місці, тому лікарям варто провадити керування рівнем температури не за старими уявленнями та поширеними забобонами, а за рекомендаціями сучасних світових наукових товариств.

Окремо розглядалися «детективні» історії з педіатричної практики, коли для встановлення причин підвищеної температури доводиться аналізувати інформацію, яка, здавалося би, не має до хвороби жодного стосунку. І тому багато уваги було звернено на дотичну до цього тему – «Синдром Мюнхгаузена».

Гіпертермія – один із симптомів, які можна симулювати, і великий відсоток хворих та їхніх батьків гарячку просто вигадують. З якою метою, як це виглядає з точки зору психології та як з цим боротися, не пропустивши при цьму дійсно загрозливі симптоми, – про це також йшлося на справді насиченому інформацією та корисному майстер-класі.