Під час Профі-Лабу «СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКІ ЗУСТРІЧІ ПРОФЕСІОНАЛІВ: материнсько-плодова медицина» відбулось інтерв’ю із Asma Khalil – професоркою акушерства та материнсько-плодової медицини у St George’s University Hospital (Лондонський університет). Говорили про затримку росту плода, цінність цереброплацентарного співвідношення і наші можливості

 

Віктор Ошовський: Не могли б Ви прокоментувати питання ролі вимірювання цереброплацентарного відношення при ранній ЗВУР? Коли, на вашу думку, потрібно починати вимірювати це співвідношення?

Asma Khalil: Думаю, будь-які маленькі плоди мають бути оцінені за допомогою доплерографії і цереброплацентарного відношення. Відношення потрібно вимірювати навіть при нормальному доплері.

У випадку ранньої ЗВУР або аномального доплеру необхідно вивчати венозну протоку. Ми це робимо у своїй практиці у Великій Британії і, упевнена, що подібна практика існує й в інших центрах.

Отже, будь-яка замала для свого терміну дитина потребує оцінювання доплером. Необхідно дивитися пуповинну і середньомозкову артерії, венозну протоку (навіть за нормального доплеру).

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю