29–30 березня у Вінниці відбулась Друга педіатрична українсько-литовська школа респіраторних захворювань та 23-я Вільнюська міжнародна школа дитячої пульмонології та алергології. Конференція зібрала понад 300 учасників зі всієї України 

Медицина в Україні змінюється, лікарі все більше прагнуть отримувати доказову інформацію і якомога менше реклами – тому і в перший, і в другий день у Вінниці був повний зал слухачів.

К. мед. н. Олександр Катілов, співголова конференції, розповів, що спочатку школа задумувалась як пульмонологічна, однак в якості лекторів приїжджали і колеги-алергологи, які розширили тематику.

«Ідея цієї конференції була давно, раніше ми проводили їх на базі дитячої лікарні. З часом учасників приходило все більше, ми почали розширювати захід – і зараз проводимо конференції у різних залах Вінниці. Запрошуємо сімейних лікарів, педіатрів – тобто фахівців дубль-спеціальностей. Намагаємося запрошувати лекторів із різних сфер», – розповідає Олександр Катілов.

А склад лекторів був зірковим – Arunas Valiulis (Литва), Mark Rosenthal (Великобританія), Karoly Illy (Нідерланди), Andrew Bush (Великобританія), Tuomas Jartti (Фінляндія), Michael Hubmann (Німеччина). Говорили про менеджмент хронічних респіраторних захворювань у дітей, детально зупинились на астмі та бронхіоліті, обговорювали шляхи надання допомоги при алергії та її профілактику, розглядали питання імунізації та вакцинації і, звісно, не оминули проблему антибіотикорезистентності.

Учасники конференції відзначали, що Вінниця кожного року дивує цікавим контентом. Окрім клінічних питань пульмонології та алергології, розглядали тему медичного спілкування у колективі. Тож з нетерпінням чекаємо наступного року – і вже Третю педіатричну українсько-литовську школу респіраторних захворювань!