З 26 по 28 вересня цього року в Києві проходив Пленум Асоціації акушерів-гінекологів України та науково-практична конференція з міжнародною участю «Безпечне материнство: на шляху реформ та інновацій». Ці наукові події були організовані Міністерством охорони здоров’я України, Національною академією медичних наук України, Національним проектом «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства», Асоціацією акушерів-гінекологів України.

  На цей захід до України були запрошені фахівці з Великобританії, Нідерландів та Росії. У конференції взяли участь провідні акушери-гінекологи України — віце-президент НАМН України, президент ААГУ, академік В. М. Запорожан; чл.-кор. НАМН України, віце-президент ААГУ, професор В. К. Чайка; чл.-кор. НАМН України, головний спеціаліст з акушерства та гінекології МОЗ України, професор В. В. Камінський; чл.-кор. НАМН України, віце-президент ААГУ, професор Л. Б. Маркін; чл.-кор. НАМН України, перший проректор НМАПО імені П. Л. Шупика Ю. П. Вдовиченко; представники Росії — завідувач кафедри акушерства та гінекології з курсом перинатології РУДН, дійсний член НАМН України, академік Міжнародної академії наук Вищої школи, д. м. н., професор В. Є. Радзинський; д. м. н., професор кафедри акушерства і гінекології та кафедри онкології Санкт-Петербурзької державної педіатричної медичної академії Н. І. Тапільська; д. м. н., професор кафедри акушерства і гінекології РУДН, О. А. Пустотіна; професор кафедри дерматовенерології НДМУ О. О. Хрянін, а також представники управлінь охорони здоров’я та провідні спеціалісти з акушерства та анестезіології, практичні лікарі, представники профільних кафедр медичних університетів, академій та інститутів МОЗ та НАМН України.

  Пленум Асоціації акушерів-гінекологів України відкривав керівник Національного проекту «Нове життя» — В. М. Сірман. З приводу проекту «Нове життя» він повідомив, що це не тільки нова якість створення перинатальних центрів і оснащення їх найсучаснішою лікувально-діагностичною апаратурою, але й нова якість підготовки медичних кадрів і новий рівень професійного спілкування та партнерства між Україною та Європейським співтовариством.

  Він зазначив, що майже по всій території держави вимальовується тенденція до збільшення народжуваності, а в декількох регіонах вже стабільно фіксується позитивний приріст населення декілька років поспіль. Тобто сьогодні ми можемо відмічати перші позитивні кроки в реалізації Національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства», серед яких відкриття і функціонування 6 регіональних перинатальних центрів.

  В. М. Сірман додав, що до кінця року заплановане відкриття ще 9 центрів.

  Президент Європейської ради та колегії з акушерства та гінекології професор Тахір Махмуд і голова постійно діючого Комітету Європейської ради та колегії з акушерства та гінекології з акредитації лікувальних закладів, експерт з ультразвукової діагностики в акушерстві і перинатології професор Юрій Владімірофф на пленумі ААГУ високо оцінили позитивну динаміку та рівень надання медичної допомоги у Київському перинатальному центрі, який вони відвідали напередодні.

  «Я надзвичайно вражений прогресом у роботі Київського перинатального центру. Наразі основним завданням є підвищення якості надання послуг матерям і немовлятам. Лікарі центру взяли на себе велику відповідальність, розпочавши цю складну, але дуже важливу роботу. Зараз найважливіше — продовжувати рухатись у вірному напрямі, аби напрацювання київських медиків переймали в інших перинатальних центрах, і не лише України», — зазначив Тагір Мамуд.

  Він також зауважив, що Європейська рада та колегія з акушерства та гінекології об’єднує 35 національних асоціацій акушерів-гінекологів, а також представників вузькопрофільних європейських професійних медичних товариств, які готові співпрацювати з українськими колегами та обмінюватись досвідом у рамках спільного навчання.

  Тема безперервного професійного розвитку була продовжена в рамках науково-практичної конференції «Безпечне материнство: на шляху реформ та інновацій» почесним президентом ААГУ, чл.-кор. НАМН України Б. М. Венцківським, який відзначив вагомий внесок Асоціації акушерів-гінекологів України в удосконалення знань та практичних вмінь українських лікарів.

  Зупинимось детальніше на деяких наукових доповідях, які були представлені на конференції.

  Пріоритетному напрямку розвитку акушерської науки — концепції безпечного материнства була присвячена доповідь чл.-кор. НАМН України професора В. К. Чайки. Він зазначив, що збільшується кількість проблем, пов’язаних зі здоров’ям жінок, материнською смертністю та безплідністю, зі зниженням здорового дітонародження та відхиленням у фізичному та психічному розвитку дітей. Реалізація концепції безпечного материнства буде сприяти вирішенню питань охорони здоров’я жінок та дітей, адже вона передбачає розроблення державної, галузевих і регіональних програм охорони материнства та дитинства, а також підготовку проектів нормативно-правових актів.

  Для планування програм з покращення репродуктивного здоров’я і координації зусиль, спрямованих на захист материнства, необхідно першочергово вирішити проблему материнських втрат.

 

  Чл.-кор. НАМН України, професор В. В. Камінський зазначив, що показники материнської та малюкової смертності відображають соціально-економічний рівень держави, і рекомендував заходи, які необхідно втілити на даному етапі розвитку акушерсько-гінекологічної служби для зниження материнської смертності в Україні.

 

  Тагір Махмуд, професор з Великобританії, який напередодні на Пленумі ААГУ висвітлював питання стандартизації надання медичної допомоги, підготував доповідь, яка стосувалась розробки і використання на практиці національних протоколів та керівництв.

  У зв’язку з тим, що наша національна асоціація акушерів-гінекологів стала дійсним членом Європейської ради колегії акушерів-гінекологів, ми вже зараз стоїмо перед питаннями співпраці з іноземними фахівцями для спільної розробки як стандартів, так і керівних положень, які використовують всі країни. Презентація Тагіра Махмуда дозволила українським лікарям ознайомитись з суттю процесу розробки цих рекомендацій і їх застосуванням у рамках окремої країни.

 

   Провідний акушер-гінеколог Росії, доктор медичних наук, професор В. Є. Радзинський доповідав про парадокси репродуктивної медицини. Він підкреслив, що слід вести мову не про безпечне материнство, а про безпечне акушерство.

  Він навів цікавий факт: незважаючи на усі заходи, які застосовували для зниження материнської смертності у 2005 році в Росії, її показник не знижувався, — і це явище спостерігалось у всіх стаціонарах, де кількість пологів не перевищувала 600 на рік. Віктор Євсейович пояснив, що за таких умов лікар не встигає набути досвіду.

  Професор В. Є. Радзінський ще раз наголосив на необхідності мінімізувати кількість медикаментів, які призначають вагітній. Щодо освіти лікарів, доповідач вважає доцільним зміщення акценту з проведення лекцій в бік інтерактивного навчання. Головний позаштатний спеціаліст-експерт Федеральної служби з нагляду в сфері охорони здоров’я і соціального розвитку зі спеціальності «Акушерство і гінекологія» РФ повідомив: «Сьогодні в світі гине 2 потяги, 4 боїнги-737, 7 багатоповерхових будинків жінок. Якби це все відбувалось на якійсь ділянці земної кулі, то це б викликало взаємодію усіх можливих організацій, проте, оскільки ці випадки трапляються всередині родини, вони стають непідйомними для світової спільноти, яка не може виділити необхідні кошти для зниження рівня материнської смертності».

 

  З особливою увагою аудиторія сприйняла доповідь професора Ю. Владіміроффа «Ультразвукове дослідження в акушерській практиці: від навчання до забезпечення якості». Ю Владімірофф запевняє, що не можна бути компетентним акушером, не володіючи навичками сонографії. На представлених аудиторії слайдах він продемонстрував ті маніпуляції та базові процедури, які рекомендуються Європейською радою і колегією для вивчення і оволодіння усіма акушерами-гінекологами загальної практики.

  Протягом конференції кожен з лікарів міг обрати секційні засідання за темою, яка його цікавить найбільше: безпечне материнство та акушерство, допоміжні репродуктивні технології, превентивна онкогінекологія, передпухлинні стани жіночої репродуктивної системи, сучасні принципи діагностики та лікування патології шийки матки, репродуктивне здоров’я та ендокринна гінекологія, актуальні питання гінекології, інноваційні технології в акушерстві та гінекології, гінекологія та ендоскопія.

 

  З доповіддю «Вплив недиференційованої сполученої тканини на виникнення акушерської патології» виступила О. В. Грищенко. Вона подала результати серії робіт, які проводились на кафедрі перинатології акушерства і гінекології ХМАПО. Ці дослідження були присвячені різним напрямкам вивчення зміни властивостей сполучної тканини у жінок при різних акушерських патологіях і реалізації репродуктивної програми.

  Доповідь професора О. В. Голяновського мала профілактично-прогностичну спрямованість щодо питання акушерських кровотеч. Показники зниження материнської смертності від акушерських кровотеч, на жаль, не мають тенденції до зменшення, тому доповідач поділився своїм 5-річним досвідом у цьому питанні. Він підкреслив, що важливо спочатку спрогнозувати акушерські кровотечі, а потім їх профілактикувати — як акушерську крововтрату, так і масивну кровотечу. При прогнозуванні він порадив використовувати таблицю «4-Т» і таблицю відношення шансів. Комплексна профілактика вже після прогнозування, за словами доповідача, включає профілактику на етапі жіночої консультації, в акушерському стаціонарі, у відділенні патології вагітних, безпосередньо в родзалі.

  О. В. Голяновський підкреслив, що розродження вагітних із групи вкрай високого прогнозованого ризику розвитку акушерських кровотеч необхідно проводити в акушерських стаціонарах III рівня, а також що необхідне своєчасне обстеження (залучення профільних фахівців, з додатковими методами діагностики) та госпіталізація в терміни відповідно до акушерської або екстрагенітальної патології.

 

  Чл-кор. НАМН України, головний спеціаліст з акушерства та гінекології МОЗ України, професор В. І. Медведь у своїй доповіді зупинився на декількох уроках, які слід було б отримати з сучасної практики. Він зазначив, що, наприклад, у більшості випадків материнських смертей від екстрагенітальної патології, вагітності не були протипоказаними. За його словами, якби пацієнтки були свідомими і дисциплінованими, можна було б врятувати більше жінок.

 

  Багато слухачів зібрав сателітний симпозіум «Архаїзми та модерн у венерології», який провів професор О. О. Хрянін. Він продемонстрував вміння не лише доступно та науково подавати матеріал, а й утримувати увагу аудиторії. Науковець підкреслив, що в медицині основними ліками є сам лікар, а лікувати потрібно не результати аналізів, а конкретного хворого. О. О. Хрянін зазначив, що не всі імуномодулятори ефективні, що більшість з них перебуває під грифом terra incognita. Цікавим був аналіз питань, які ставлять на форумах лікарям.

 

  На цій науковій події були висвітлені не лише медичні запитання, а й юридичні аспекти професійної діяльності лікарів в умовах законодавчих обмежень.

 

  Конференція зібрала велику кількість спеціалістів, які активно ставили запитання доповідачам, брали участь в обговореннях та дискусіях. На жаль, ми не маємо змоги описати усі цікаві доповіді, проте будемо намагатись публікувати їх у наступних номерах нашого журналу.

 

Детальний фоторепортаж дивіться у мережі Фейсбук

за коротким посиланням http://goo.gl/vbvDk