Зазвичай, у гінекології та репродуктивній медицині, говорячи про циклічність процесів в організмі жінки, звертають увагу, головним чином, на менструальний цикл, беручи до уваги менструальну кровотечу. Звичною термінологією є «аменорея», «поліменорея», «дисменорея» тощо. Однак, крім менструального циклу, в організмі жінки є цикл плідності, який зосереджується навколо основної події у ньому – овуляції. На жаль, про це відомо досить мало. Не знаючи особливостей циклу плідності, у повсякденній практиці його неминуче ігнорують, що у свою чергу, призводить до пошуку «обхідних шляхів» у вирішенні репродуктивних та гінекологічних проблем. Це дуже невтішно, оскільки втрачаються величезні можливості для діагностики і раціонального лікування репродуктивних розладів

У цьому циклі статей пропонуємо простежити за подіями, які відбуваються упродовж менструального циклу жінки, а також ознайомитися із методами діагностики, спрямованими на оцінку циклу плідності та можливості його корекції.

Мінливість індивідуальності: фізіологія жіночого циклу

Загалом, добре відомий той факт, що менструальний цикл не є строго регулярним, проте лікарі не завжди усвідомлюють, у чому полягає різниця між циклами звичайної тривалості, короткими та довгими.

Суть – у структурі циклу, зумовленій подіями, які відбуваються протягом нього у яєчниках (рис. 1). Передовуляторна фаза починається від першого дня менструації і триває до дня овуляції. Післяовуляторна фаза починається у перший день після овуляції і триває до останнього дня перед наступною менструацією. Тривалість фази циклу після овуляції дуже стабільна та становить у середньому 13 днів, хоча у різних жінок цей період може коливатися від 9 до 17 днів. Однак у кожної конкретної жінки тривалість післяовуляторної фази стабільна і в нормі коливається не більше, ніж на 3 дні. Суттєвіші коливання тривалості другої фази циклу звичайно свідчать про нестабільність функції жовтого тіла.

Натомість, тривалість передовуляторної фази в нормі може суттєво коливатися та становити від кількох днів (як у короткому циклі) до кількох тижнів або навіть років (наприклад, при стресі, після пологів чи при тривалому годуванні грудьми). Отже, на тривалість передовуляційної фази циклу суттєво впливають стрес, хвороба та загалом будь-яка незвичайна ситуація в житті жінки. Цей факт довгий час був «каменем спотикання» у визначенні періоду плідності в циклі — чи то з метою досягнення зачаття, чи для відкладання вагітності. Мінливість тривалості передовуляторної фази не дає змоги застосувати з цією метою простий підрахунок. Однак, відомо, що фаза потенційної плідності у циклі має свої гормональні особливості (рис. 2), які дають змогу її діагностувати.

Підхід при цьому можна застосувати двоякий: (1) безпосереднє визначення рівнів естрогенів, або ж (2) визначення властивостей цервікального слизу та інших рідин організму (наприклад, слини), які змінюються під впливом зміни рівнів статевих гормонів.

Власне, принцип зміни властивостей слини покладений в основу нового діагностичного приладу OvaTel. Це невеличкий мікроскоп, за допомогою якого, протестувавши краплину слини, ми побачимо візерунок, а саме листя папороті, що свідчить про підвищення естрогенної активності в організмі жінки. Простота проведення аналізу робить цей пристрій доступним не лише для професіонала, але й, у першу чергу, для жінки. Адже близький до овуляції період має особливе значення, і точне його визначення значно збільшує шанси подружжя на запліднення.

Як відомо, зачаття може відбутися у першу добу після овуляції, хоча реально цей період обмежується 12 годинами після виходу яйцеклітини. Однак період плідності подружньої пари набагато довший, оскільки він зумовлений можливістю виживання сперматозоїдів в організмі жінки. Таку можливість створює специфічний слиз шийки матки, у якому сперматозоїди можуть зберігати життєздатність до 3–5 днів. Крім того, цервікальний слиз, який у цей період має дуже особливі характеристики, забезпечує селекцію сперматозоїдів, їхнє харчування та функцію капацитації – остаточного визрівання заради спроможності запліднити яйцеклітину. На рис. 1 затемнені ділянки відповідають появі такого цервікального слизу, утворення якого залежить від концентрації естрогенів в організмі жінки. Цервікальний слиз є одним із найважливіших естрогенозалежних симптомів, про які йдеться докладніше далі. Слід зауважити, що вирахувати дні появи слизу неможливо, оскільки вони можуть більш чи менш суттєво «пересуватися» згідно порядкових днів циклу (рис. 3).

Але все ж таки є важлива особливість: естрогенозалежний слиз, а отже й період плідності в циклі, тісно прив’язані до дня овуляції, тобто, застосуваши OvaTel, пацієнтка зможе визначити ці дні.

Основні причини, чому варто застосовувати OvaTel:

  • багаторазове використання;
  • показує 5 днів періоду фертильності, а не 1 – підвищує шанси пацієнтки на зачаття;
  • точність 98% – за умови правильного використання;
  • легкий у застосуванні;
  • цілком доступний і економічно вигідний;
  • пройти тест OvaTel можна у будь-який час, у будь-якому місці, – це займе всього кілька секунд. Пристрій компактний, виготовлений з високоякісних матеріалів.

Перед овуляцією рівень естрогенів має максимальне значення (рис. 2). Пік концентрації 17-b-естрадіолу досягає максимуму приблизно за добу до овуляції, після чого концентрація різко знижується. Далі рівень естрогенів зростає і досягає досить високих показників на 7–9 день фази жовтого тіла. Однак, слід зауважити, що у цей період жовте тіло продукує прогестерон у високих концентраціях, що перешкоджає прояву характерних для естрогенів ефектів.

Важливо розуміти, що овуляція відбувається у менструальному циклі лише раз. Отже, вона не може відбутися, наприклад, сьогодні, а також наступного тижня. Повторна овуляція – це один з міфів, які постійно доводиться заперечувати. Однак, овуляція дійсно може бути подвійною чи потрійною, зокрема, у тих випадках, коли народжуються різнояйцеві близнюки. Тоді усі яйцеклітини виходять протягом однієї доби, що не змінює гормонального профілю циклу. На додаток, слід зауважити, що існує думка, нібито овуляція у жінки відбувається у відповідь на сексуальні стимули. Це ще один міф. Справді, овуляція у відповідь на статевий акт відбувається у деяких тварин, наприклад, кролів, проте її ніколи не спостерігали у людини, що підтверджують, зокрема, численні ультрасонографічні спостереження за розвитком фолікулів, які виконують вже близько 50 років.

Нестандартні ситуації

Описана динаміка гормонів при овуляції не завжди спостерігається у реальності. Насправді, функція яєчників часто буває субоптимальною, що спричинене як впливом середовища (наприклад, стресом), так і внутрішніми особливостями організму (хворобою, вродженими дефектами ензимів, гіперінсулінемією, помірною гіперпролактинемією тощо). Крім того, названі чинники найчастіше поєднуються і взаємодіють.

Різні варіанти нормальної функції яєчників вдало подані у публікації автралійського вченого John Brown (2011). На його думку, функція яєчників – це послідовність (continuum) різних варіантів їх активності. Варіанти такої активності яєчників показано у табл. 1.

Названі варіанти функції яєчників трапляються і в цілком здорових жінок, і у пацієнток з репродуктивними та гінекологічними розладами. Клінічно це проявляється не стільки змінами ритму та характеру менструацій, скільки появою стану зниженої плідності. Це одне з пояснень того факту, чому здорові жінки не обов’язково вагітніють «з першої спроби». З іншого боку, постійне коливання активності яєчників на субоптимальному рівні часто трапляється у жінок із репродуктивним проблемами (зокрема, з неплідністю та звичними викиднями), що звичайно характеризують як стан зниженої плідності, діагностика якого потребує певного нестандартного підходу. Слід зауважити, що пацієнтки із названими станами мають труднощі із розпізнаванням плідного періоду циклу, оскільки часто він розташований у «нетиповому місці», тому потребують допомоги також і в цьому аспекті.