Шановні колеґи!

Радо вітаємо Вас у новій рубриці «Обмін досвідом». Щоправда, не в такій вже й новій: ми й раніше час від часу зверталися до цього формату, оскільки жодні теоретичні розклади не дають можливості так наочно уявити і запам’ятати діагностичні підходи, хворобливі стани та ознаки і, звичайно, наслідки.

  Це нагадує детективний роман: знаєш усі обставини, розвиток подій, можеш про щось собі здогадуватись, робити висновки, а потім — бац… і тобі подають розгадку на тарілочці з блакитним обідком. У справжньому житті Ви самі і є тими детективами, самі ведете слідство (чи то пак прийом пацієнтів), Вам потрібно запланувати питання для допиту (зібрати анамнез), продумати послідовність слідчих експериментів (обстеження та аналізи), знайти винних (поставити вірний діагноз) і зрештою поганявшись за ними (призначаючи та виправляючи лікування), засадити їх надовго чи назавжди (то вже як пощастить з одужанням).

 Отож, шановні панове слідчі (даруйте, панове лікарі), приємного Вам читання, порівняння, роздумів й вдалого використання отриманих знань, а головне — щасливих наслідків для Ваших пацієнтів!

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю