Наприкінці квітня цього року в Києві відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Діагностика та терапія ендокринних порушень у жінок від менархе до менопаузи». Захід відбувся за підтримки компанії Аббот Лабораторіз. Організували конференцію МОЗ України, НАМН України, Асоціація акушерів-гінекологів України та Український державний інститут репродуктології. Програму заходу було побудовано таким чином, аби проаналізувати ендокринний статус жінок від підліткового віку до менопаузи

Доповідь «Репродуктивне здоров’я підлітків та молодих жінок України» члена-кореспондента НАМН України, д. мед. н., професора, заступника ДУ ІПАГ Тетяни Феофанівни Татарчук, якою відкривалася конференція, як раз і була присвячена цим питанням.

«Репродуктивне здоров’я закладається у підлітковому віці, тож репродуктивне здоров’я підлітків є однією з найбільш актуальних проблем. В цьому сенсі ми маємо вирішувати цілу низку важливих аспектів: від ранніх абортів і пологів (у віці до 14-ти років) та проблем статевого виховання дітей до ювенальних маткових кровотеч, які, на жаль, є явищем поширеним (кожна десята дівчинка у віці до 14-ти років!) і становлять серйозну медичну проблему, яку не можна ігнорувати», – наполягає професор.

У другій частині конференції Тетяна Татарчук також представила доповідь «Проблеми менопаузи у жінок в Україні». На переконання доповідача, проблема лікування клімактеричних розладів у жінок актуальна вже сьогодні, а у недалекому майбутньому ще більше загостриться, адже, за даними ВОЗ, тривалість життя жінок зростає. Тож збільшення тривалості життя і продовження віку працездатності набуває не тільки медичне, а й соціально-економічне значення. Говорила Тетяна Феофанівна і про роль та місце замісної гормонотерапії, яка залишається «золотим стандартом» і головним патогенетично обгрунтованим медикаментозним методом лікування клімактеричних порушень та захворювань, пов’язаних з гормональним дисбалансом у жінок різних вікових категорій.

Про останні світові досягнення менопаузальної гормональної терапії 2015 року повідомили також Тоббі де Віллерс (ПАР) та його колега з Великобританії Джон Стівенсон, який в своїй доповіді представив аналіз впливу замісної гормональної терапії на серцево-судинні події.

Але попри чималу кількість інформації щодо безпеки та ефективності такої терапії, в нашій країні досі поширена гормонофобія.

Загалом, учасники заходу відзначили, що така конференція – унікальна можливість ознайомитися з найпередовішим та успішним досвідом колег, адже кожна з одинадцяти доповідей, що були презентовані спікерами конференції, містила багато корисної, а, часом, унікальної, інформації.