Що відрізняє гарного українського лікаря, — це тяга до знань, начитаність, бажання отримувати інформацію з будь-яких доступних джерел.

Саме для таких лікарів, які прагнуть збагатити свої вміння, у Києві відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Кровотечі в акушерстві: від міфів до сучасної практики»

Теплого і весняного квітневого ранку в Києві у приміщенні Українського дому розпочалась науково-практична конференція з міжнародною участю «Кровотечі в акушерстві: від міфів до сучасної практики». Вона тривала два дні – 24 та 25 квітня, і передбачала доповіді видатних науковців зі Сполучених Штатів Америки і Великобританії, спеціалістів з України та проведення майстер-класів.

Цей науковий захід був організований Міністерством охорони здоров’я України, Національною академією медичних наук України, Національним проектом «Нове життя: нова якість охорони материнства та дитинства», Асоціацією акушерів-гінекологів України, Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика та Українським державним інститутом репродукції.

Конференцію відвідали близько 500 українських акушерів-гінекологів, серед них були фахівці з акушерства, гінекології та анестезіології, практичні лікарі, задіяні в наданні спеціалізованої медичної допомоги у випадках масивних акушерських кровотеч, представники профільних кафедр медичних університетів, академій та інститутів МОЗ та НАМН України.

Більше тисячі спеціалістів спостерігали за всім, що відбувалось під час цієї наукової події, он-лайн.

Конференцію відкрив віце-президент НАМН України, президент ААГУ, академік В. М. Запорожан. Він привітав аудиторію з цією знаменною, як для Асоціації акушерів-гінекологів, так і взагалі для нашої країни, подією. Валерій Миколайович зазначив, що сьогодні в Україні під час змін та реформ головне завдання – це зберегти життя людини.

І це підтверджується самовідданістю акушерів-гінекологів, яка проявляється у складних ситуаціях. Так, на питання Валерія Миколайовича, чи є в залі лікарі, які після екстирпації матки в боротьбі з ДВЗ-синдромом віддавали пацієнту свою кров, була піднята велика кількість рук.

Академік В. М. Запорожан підкреслив, що акушерам-гінекологам часто доводиться працювати в умовах стресу, адже трапляються випадки, коли до лікарні надходить здорова вагітна жінка, і раптово, протягом декількох хвилин розгортається трагедія. Уся відповідальність в такому випадку лягає на плечі лікаря, який має зробити все можливе, щоб врятувати життя.

Президент ААГУ висловив подяку всім гостям і зазначив, що їх візит в Україну — це ознака не тільки корпоративних відносин, а й безмежної відданості своїй справі та бажання поділитись своїми знаннями з колегами.

Він закликав учасників конференції до активного спілкування з іноземними колегами для створення умов подальшої творчої взаємодії.

Сер Сабаратнам Арулкумаран, незважаючи на свій день народження, ласкаво відгукнувся на прохання взяти участь у конференції. Напевно, читачі пам’ятають з наших попередніх публікацій, що він є президентом Міжнародної федерації акушерів-гінекологів (FIGO).

У своєму виступі сер Сабаратнам Арулкумаран щиро подякував організаторам конференції та українській спільноті за запрошення.

За його словами, FIGO останні 9 років приділяє пильну увагу проблемі післяпологових кровотеч. Так, в США загальний показник смертності внаслідок післяпологових кровотеч набагато знизився, а також зменшилася кількість гістеректомій з приводу післяпологових кровотеч.

Президент FIGO виділив два основних моменти вирішення проблеми: давати знання спеціалістам і застосовувати ці знання в клінічній практиці.

У своєму зверненні до українських лікарів він закликав активно впроваджувати здобуті на конференції знання і техніки у повсякденну практичну діяльність.

Учасників конференції привітав академік НАМН України, ректор НМАПО імені П. Л. Шупика, професор Юрій Васильович Вороненко. Він зазначив, що в декларації тисячоліття, яку підписали президенти і прем’єр-міністри більш ніж 100 країн в 2000 році, серед показників, які держави взялись забезпечити до 2015 року, був і показник материнської смертності, рівень якого за документом необхідно знизити на 3/4. Він повідомив, що в одній з недавніх аналітичних публікацій в The Lancet зазначалось, що показник материнської смертності в світі останніми роками знизився на 1%, і підкреслив, що материнська смертність – це надзвичайна проблема для систем охорони здоров’я різних країн світу.

Задача освітніх установ, за його словами, – це навчити лікарів сучасним технологіям попередження масивних кровотеч, щоб запобігти смерті від геморагічного шоку, ДВЗ-синдрому та інших причин.

Він побажав успіху конференції і виразив припущення, що як конференція, так і майстер-класи будуть корисними у професійній діяльності лікарів.

Визнаний у всьому світі корифей у галузі акушерства і гінекології, автор підручника-бестселера «Післяпологові кровотечі», професор Луїс Кіт  розповів українським лікарям про свою роботу над книгою, краса якої полягає в тому, що вона є благодійним внеском авторів у вирішення проблеми післяродових кровотеч. Ця благодійність, яка йде з сердець авторів, спрямована на врятування життя жінок. Найбільшою винагородою для професора Луїса Кіта є свідомість того, що комусь з його колег ця книга допоможе врятувати життя пацієнтки.

До вітального слова долучився і академік НАМН України, директор ДУ ІПАГ АМНУ, професор Юрій Геннадійович Антипкін. Він підкреслив надзвичайну важливість тандему роботи акушерів-гінекологів і педіатрів. На Всесвітньому конгресі педіатрів в Афінах було наголошено, що вагітну жінку з моменту зачаття і до народження має вести не тільки акушер-гінеколог, але й педіатр. Юрій Геннадійович зазначив, що для ефективної роботи перинатальних центрів, які створюються в Україні, необхідно пам’ятати про важливу роль неонатологів.

Велику увагу лікарів привернув виступ автора та винахідника всесвітньо відомого шва на матку, що дозволив врятувати десятки тисяч життів жінок, – професора Б-Лінча.

Практично всі місця в аудиторії були зайняті українськими лікарями, до кінця робочого дня кількість вільних місць не збільшувалась, а навіть зменшувалась, що свідчить про справжній непідробний інтерес до конференції з боку акушерів та гінекологів. Під час майстер-класів іноземним колегам довелось відповідати на величезний потік запитань, що переводило цей науковий захід в площину професійного діалогу.

Успішна робота цього міжнародного форуму без сумніву підвищила рівень знань наших лікарів і буде гарантувати успіх в їх подальшій діяльності.

Матеріали конференції дали нам можливість в наступних номерах журналу детально познайомити вас з унікальними методиками і практиками боротьби з акушерськими кровотечами, які будуть висвітлюватись в рубриці «Акушерські практики».