«Щороку в Україні помирає 5000 дітей від синдрому раптової смерті немовлят», – про це в ефірі «5 каналу» 5 вересня сказала в. о. директора Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Іванівна Задорожна. Незважаючи на те, що згідно з чинним законодавством (Наказ МОЗ України №149 від 20.03.2008 р.), у період новонародженості медичний персонал у кожній родині повинен проводити бесіди з батьками та розповідати про  синдром раптової смерті немовлят, фактори ризику та заходи профілактики, все ще невелика кількість «молодих» батьків усвідомлюють ризик і знають, як можна допомогти своїй новонародженій дитині та вчасно дізнатися про те, що дихання зупинилось. Кажуть, якщо вчасно помітити, що малюк не дихає уві сні, та вчасно розбудити його, то можна врятувати дитину від раптової смерті...

З метою профілактики синдрому раптової дитячої смерті та контролю дихальних рухів на допомогу батькам виготовляются монітори дихальних рухів, які допомагають вчасно помітити зупинку дихання малюка. Їх можна використовувати з народження.

Поділимо монітори, офіційно представлені на українському ринку товарів для дітей, на два типи за основною відмінною характеристикою кожного з них (табл. 1):

  1. Монітори типу «Кліпса» (контактні).
  2. Монітори типу «Під матрац» (безконтактні).

Базові відмінності між моніторами дихальних рухів

  1. Розмір монітора

Монітори типу «Кліпса» були розроблені для компактності та мобільності. Ось чому вони легкі (приблизно 32 г) та вміщуються у долоні.

Дизайн моніторів типу «Під матрац», зазвичай, складається з декількох окремих компонентів. Серед цих компонентів найважливішим для контролю дихальних рухів малюка є сенсорний датчик, який має товщину стандартного комп’ютерного планшету та кладеться під матрац у  ліжечко дитини.

  1. Розташування монітора по відношенню до дитини

Монітори типу «Кліпса», зазвичай, кріпляться за допомогою спеціальної гнучкої кліпси до поясу підгузка та мають безпосередній контакт з дитиною в області живота. Монітори типу «Під матрац» вимагають встановлення чутливого датчика у ліжко (чи інше місце для сну малюка) під матрац (у окремих випадках – під простирадло).

  1. Дизайн чутливого датчика

Чутливі датчики обох типів моніторів є однаково ефективними. Монітори типу «Кліпса»  мають вбудований чутливий датчик, а монітори типу «під матрац» мають датчик як окремий елемент системи контролю, що у деяких конфігураціях дозволяє зробити індивідуальні налаштування рівня чутливості.

  1. Наявність електричних проводів

Однією з відмінностей між двома типами моніторів дихальних рухів є наявність чи відсутність електричного кабелю у пристрої. Монітори типу «Кліпса» не мають жодних проводів у своїй конструкції. Вони працюють від батарейки напругою від 3,0 до 3,6 Вольт. Монітори типу «Під матрац» постачаються виробником з електричним кабелем, який з’єднує чутливий датчик та аналізуючий  блок монітору.

Основні переваги моніторів типу «Кліпса»

  1. Мобільність: завдяки своєму розміру та вазі, монітори цього типу дозволяють батькам брати їх усюди, куди б вони не їхали з малюком.
  2. Застосування під час сну декількох малюків у одному ліжку: монітори цього типу мають безпосередній контакт з дитиною, тому є можливим незалежний моніторинг кожної дитини, яка знаходиться у ліжку.  
  3. Додаткові особливості: у деяких конфігураціях у моніторів даного типу є функція вібрації (тактильної стимуляції), яка має на меті розбудити дитину, щоб вона зробила «вдих». Вібрація вмикається через 15 секунд після зупинки дихальних рухів чи коли вони стали рідшими, ніж 8 разів на хвилину. В цих же конфігураціях у випадку, коли дитина вдихнула і звуковий сигнал не спрацював, батьки мають змогу дізнатись про епізод зупинки дихання під час сну по червоному кольору світлового індикатора на моніторі та негайно повідомити про цей випадок лікарю.

Основні переваги моніторів типу «Під матрац»

  1. Високотехнологічність пристрою

Монітори цього типу часто мають багато корисних налаштувань, таких як рівень чутливості, час звукового сигналу, рівень звукового сигналу.

  1. Додаткові особливості

Деякі конфігурації моніторів цього типу мають додаткові корисні для батьків функції, такі, наприклад, як вбудований «нічник», термометр.

Усі представлені на ринку України монітори надають покупцю гарантію від виробника 12 місяців.

У країнах Західної Європи, США, Канади монітори дихальних рухів наразі сприймаються молодими батьками, як необхідні для малюка речі нарівні з коляскою, ванночкою, підгузками. В Україні у зв’язку з відсутністю цільових програм серед населення з профілактики синдрому раптової дитячої смерті, про монітори дихальних рухів та їхнє значення знають, в основному, лікарі та батьки, чиї діти потрапили до «групи ризику».

У магазині люди обирають монітор дихальних рухів для своєї дитини, орієнтуючись на сімейний бюджет, привабливий дизайн та додаткові функції, проте варто зрозуміти головне – синдром раптової смерті трапляється із здоровими немовлятами, тому такий монітор не буде зайвим у кожній родині, де є дитина віком до року. Якщо будь-який монітор допоможе врятувати хоча б одне життя, праця виробників буде виправдана на сто відсотків.