Зосереджуючи увагу на медикаментозному та хірургічному лікуванні, ми часто пропускаємо повз увагу прості та ефективні заходи, які можуть суттєво поліпшити самопочуття пацієнтки, а інколи й суттєво вплинути на перебіг хвороб. Харчування – не лише постачання організму поживних речовин, але й складний процес взаємодії організму з їжею, який має свої негативні і позитивні наслідки, і як би незвично це не звучало, урахування такої взаємодії може бути ефективним заходом у лікуванні різних захворювань, також і гінекологічних

 

Наші харчові речовини повинні бути лікувальними засобами, а наші лікувальні засоби повинні бути харчовими речовинами.

Гіпократ

 

Говорячи про харчування у нашій спеціальності, почнімо з найпростішого. Насправді калорії, білки, жири і вуглеводи дуже важливі. Наприклад, для пацієнтки із СПКЯ і надмірною вагою програма харчування за принципом «кількість калорій на оптимальну вагу – 600» у поєднанні з вибором низькоглікемічних продуктів, п’ятиразовим харчуванням та переважним перерозподілом калорійності на першу половину дня може бути тим заходом, який повністю скоригує названий стан. Неможливо переоцінити й роль адекватного харчування при гестаційному діабеті, а також при протилежній крайності – неприродному обмеженні дієти – у пацієнток з нервовою анорексією. Специфічна дієта поліпшує гінекологічне здоров’я також при рідкісних захворюваннях, наприклад, хворобі Вільсона–Коновалова чи целіакії.

Однак, крім постачання поживних речовин та підтримки метаболізму основних складників, існують ще й інші впливи харчування, які набагато менш відомі, але так само важливі.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю