Грудне вигодовування є головною умовою, яка визначає здоров’я сучасних і майбутніх поколінь, фізичне і психічне здоров’я суспільства. Материнське молоко - ідеальна їжа для немовляти, яка цілком забезпечує всі потреби в поживних речовинах та енергії дітей перших місяців життя.  Саме  тому, розуміючи важливість грудного вигодовування, команда Philips Avent докладає зусиль, щоб допомогти жінкам якомога довше зберегти лактацію.

Компанія Philips Avent підтримує рекомендації ВООЗ [1] та підтверджених директив Американської Академії Педіатрії [2] у забезпеченні  виключно грудного вигодовування до 6 місяців та можливості продовжити годування груддю після введення прикорму.

Глобальне партнерство, що покликане принести краще майбутнє малюкам по всьому світу.

Заснований у Великій Британії 1984 року бренд Avent співпрацює з мережею надійних партнерів, включаючи експертів-науковців, дослідницькі інститути та професіоналів у сфері охорони здоров’я. 

Інститут Здоров’я Дитини (ICH) при Університетському Коледжі Лондона (UCL)  та Дитяча лікарня Грейт Ормонд Стріт (Great Ormond Street Hospital for Children) утворюють найбільший центр дослідження здоров’я дітей в Європі та є єдиним академічним педіатричним дослідницьким центром Великої Британії. Philips Avent співпрацює з дослідниками з Інституту Здоров’я Дитини понад 25 років в області дослідження грудного вигодовування та розвитку немовлят.

Важливим досягненням Philips Avent є партнерство з  Європейським Фондом по догляду за новонародженими (EFCNI) та підтримка проекту «Європейські стандарти догляду за новонародженими», який має за мету розробити загальноприйняті стандартизовані підходи по догляду за передчасно народженими та новонародженими малюками в Європі. EFCNI є першою європейською організацією, яка залучає до сумісної співпраці батьків, експертів з охорони здоров’я та науковців з метою покращення подальшого здоров’я дітей завдяки ефективній профілактиці, лікуванню та догляду.

Philips Avent також взяв на себе зобов’язання в Глобальній Ініціативі «Кожна жінка Кожна дитина» (EWEC). Метою цієї ініціативи є покращення якості вигодовування та популяризації грудного годування у країнах, що розвиваються. EWEC мобілізує зусилля урядів, ООН, приватного сектору та суспільства, щоб покласти край смертям, яким можна запобігти, серед жінок, дітей та підлітків протягом одного покоління.  

Окрім того, Philips Avent тісно працює з Асоціацією на підтримку здоров’я матерів, новонароджених та дітей (PMNCH) - альянсом, заснованим Організацією Об’єднаних Націй (The United Nations), який на сьогодні нараховує понад 720 професійних об’єднань. Пріоритетною сферою діяльності Philips Avent в рамках цього об’єднання є покращення життя завдяки інноваціям у догляді за матір’ю та дитиною, а також неонатальному та інтенсивному педіатричному нагляду.

Philips Avent здійснює підтримку Центру Жінки, Матері та Дитини (Vrouw Moeder Kind-centrum), Вельдховен, Нідерланди. Цей центр надає високоякісну комплексну допомогу вагітним жінкам, недоношеним немовлятам, новонародженим та дітям і є піонером у родинно-орієнтованому підході до догляду.

Розуміючи прагнення батьків та складнощі періоду грудного вигодовування.

Щоб розширити і глибоко зрозуміти ті реалії, які постають перед молодими мамами у зв’язку з годуванням груддю, Центр Здоров’я та Благополуччя Philips у 2011 році провів масштабне опитування 3 994 жінок у віці від 18 до 40 років у США, Бразилії, Великій Британії, Єгипті, Південній Африці, Китаї та Індії. Найбільш важливим та позитивним висновком став той факт, що потенційно усі матері (94%) хочуть годувати груддю і збираються робити це заради здоров’я своїх малюків. Нажаль, не дивлячись на свою свідому позицію та бажання, з появою малюка матері починають боротьбу з лактацією, тож, 41% жінок або взагалі не починали годувати груддю, або припинили протягом перших 6 місяців. У ході опитування була виявлена значна розбіжність у показниках в різних країнах; наприклад, виявлена кількість жінок, які годували груддю після 6 місяців, була найнижчою у Великій Британії (27%) та найвищою в Індії (90%) [3,4].

Серед основних причин припинення годування, які зазначали жінки, були:

  • відчуття недостатнього приливу молока (40%)
  • небажання/відмова дитини смоктати грудь (24%)
  • болісні відчуття (15%)
  • час, потрібний для годування (14%) або для зціджування (7%)
  • необхідність виходу на роботу (10%)
  • відчуття дискомфорту при годуванні поза домом (9%).

Були знайдені рішення та рекомендації для мінімізації перешкод грудного вигодовування на основі реальних фактів та відгуків жінок. Свої здобутки компанія представляє на конференціях [5,6] та ініціює дискусії в форматі круглих столів [7] й онлайн-форумів [8], щоб доповнити наукові результати досвідом та думками експертів. 

Основною місією компанії є підтримка та розвиток освітніх програм, які б допомогли батькам підготуватися до періоду грудного вигодовування, а також популяризація та формування позитивного сприйняття грудного вигодовування у суспільстві [4].

 Продукція Philips Avent створюється та удосконалюється на основі докладних знань і масштабних клінічних досліджень про особливості грудного вигодовування, з урахуванням глибокого розуміння механіки процесу смоктання [4, 9-11]. Так, з моменту появи на ринку першого молоковідсмоктувача у 1997 році, компанія використовує та доповнює знання про перистальтичну активність при розробці нових моделей. Тож, унікальність молоковідсмоктувачів Philips Avent Comfort базується на розумінні особливостей, які підтримують достатню лактацію, а саме: ефективна комбінація одночасного стискання груді та інтра-орального вакууму, яка виникає в результаті перистальтичних рухів язика малюка [12-15]. Користуватися молоковідсмоктувачами зручно кілька разів в день. 

 Зціджування є необхідним у разі вимушеного розлучення матері з дитиною, проблем з годуванням, виходу матері на роботу, коли молоко різко прибуває, а дитина висмоктує ще зовсім мало. Приємна функція, яка присутня в моделях молоковідсмоктувачів Philips Avent Comfort – наявність масажної накладки  з м’якими пелюстками, які ніжно стискають ареолу та частину груді навколо неї для стимуляції молока [16,17,18]. Лінійка молоковідсмоктувачів Comfort удосконалена особливою оксамитовою текстурою накладки, яка відчувається на шкірі як теплий дотик, що додатково допомагає жінці розслабитися під час зціджування. Крім того, було доведено, що одночасне зціджування з обох грудей за допомогою подвійного електричного молоковідсмоктувача є більш ефективним та може підвищити (здатність) продукування грудного молока [19].

Безумовно, життєві ситуації бувають різні, і іноді штучне вигодовування - це єдиний вихід. Але не варто відразу відмовлятися від грудного годування, завжди можна спробувати знайти оптимальне рішення для подовження лактації.

Посилання:

  1. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я. Вигодовування немовлят та дітей раннього віку – Глобальна стратегія з Вигодовування немовлят та дітей раннього віку. A55/15, 55-а Міжнародна асамблея з охорони здоров’я, 2002.http://www.who.int/nutrition/publications/gs_infant_feeding_text_eng.pdf
  2. Американська Академія Педіатрії. Програмна заява: Годування груддю та використання\споживання жіночого молока. Педіатрія 2012.

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/02/22/peds.2011-3552

  1. Джегер M де, Гартлі K, Терразас Дж, Мерілл Дж. Бар’єри грудного вигодовування– Глобальне опитування на тему «Чому жінки починають та припиняють годувати груддю». Європейська організація Акушерства та Гінекології 7(Додаток 1): 25-30, 2012. http://www.touchobgyn.com/articles/barriersbreastfeeding-global-survey-why-women-start-and-stopbreastfeeding

4.Центр Здоров’я та Благополуччя Philips. Доповідь відділу Philips «Турбота про матір та дитину» - загальний погляд на грудне вигодовування, 2011. http://www.philips-thecenter.org/

  1. Джегер M де. Всесвітній досвід з грудного вигодовування – Лекція на Конференції «Досконалість у педіатрії», 2011.

http://www.excellence-in-paediatrics.org/content/189/global-breastfeeding-experiences

  1. King’s Fund Delivering Better Maternity Care conference. Breakfast Workshop – Health and well-being beyond birth: Why do UK mums have among the worlds’ highest drop-offrates for breastfeeding?

http://www.kingsfund.org.uk/events/past_events_catch_up/maternity_care.html#tab_2

  1. Expert reflections on global breastfeeding. Joint expertgroup discussion between EPA and Philips Avent at the 2011 Excellence in Pediatrics Conference.

http://www.epa-unepsa.org/sites/default/fi les/KOLsession-Global-BF-survey.pdf

  1. LinkedIn Innovations in Health. Various Philips-initiated discussions around breastfeeding.
  2. Вибіркове практичне дослідженняз порівняння ефективності 2 електричних молоковідсмоктувачів, проведене на базі відділення інтенсивної терапії новонароджених. Бертон П. та інші. Журнал «Human Lactation» 2013;29(3):412–419
  3. Lau C. Effects of stress on lactation. Pediatr Clin North Am 48: 221-234, 2001.
  4. Вибіркове споживче дослідження з метою порівняння ефективності останньої моделі ручного молоковідсмоктувача зі стандартним електричним молоковідсмоктувачем, проведене серед матерів передчасно народжених дітей. Магістр науки Ф’ютрел та інші. Журнал «Педіатрія» 2001;107(6):1291–1297
  5. Fewtrell M, Lucas P, Collier S, Lucas A. Randomized study comparing the efficacy of a novel manual breast pump with a mini-electric breast pump in mothers of term infants. J Hum Lact 17: 126-131, 2001.
  6. Monaci G, Woolridge M. Ultrasound video analysis for understanding infant breastfeeding. 2011 18th IEEE International Conference on Image Processing (ICIP): 1765-1768, September 11-14, 2011. doi: 10.1109 /ICIP.2011. 6115802
  7. Deng J, Burton P, McDonald D, Yates R, Fewtrell M. 4D ultrasound of tongue movements during breastfeeding – would the findings lead to prenatal studies? Abstract P23.04 Presented at the 21st World Congress on Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, Los Angeles, USA, 18-22 September 2011.
  8. 3D ультразвукові зображення рухів язика малюка під час смоктання груді, зроблені у реальному часі. Бертон П. та інші. Журнал «Early Human Development» 2013;89:635–641
  9. Неопубліковані дані, 2011.
  10. Geddes DT Kent JC, Mitoulas LR, Hartmann PE. Tongue movement and intra-oral vacuum in breastfeeding infants. Early Human Development 84: 471-477, 2008. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18262736
  11. Burton PM, Kennedy K, Ahluwalia J, Nicholl R, Lucas A, Fewtrell M. Breast pump design and milk production: A randomised control trial. Poster presentation at the American Academy of Pediatrics National Conference & Exhibition, October 2010.
  12. Jones et al. A randomized controlled trial to comparmethods of milk expression after preterm delivery. ADC 2001; 85: F91.